Cozonac cu nuca si mac
Cu toate ca am fost foarte multumita de ultimul aluat folosit la cozonaci, am ales sa incerc inca o reteta. Este reteta Laurei Laurentiu si va pot spune ca mi-a placut mult.
Ingrediente (pentru 3 cozonaci):
1 kg faina de buna calitate
360 ml lapte
200 g zahar
6 galbenusuri
2 oua intregi
200 g unt topit
1 praf de sare
20 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
coaja de lamaie, vanilie, esenta de rom
Umplutura de nuca:
300 g nuca macinata
300 g zahar
4 albusuri
esenta de rom
Umplutura de mac:
150 g mac macinat
75 ml lapte
5 linguri zahar
Pentru finisat:
1 ou
zahar
Mod de preparare:
Ca si in ultimele randuri eu am framantat aluatul cu robotul. Am amestecat drojdia cu 2 linguri de zahar si putin lapte caldut si am alasat sa creasca.
In vasul robotului am pus faina cernuta, aromele si parful de sare.
Am dizolvat zaharul in laptele cald. Am batut ouale cu furculita si le-am amestecat cu laptele caldut. Peste faiana am pus drojdia si apoi laptele amestecat cu ouale. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele am adaugat untul topit, dar nu fierbinte si am lasat sa framante bine.
Am rasturnat aluatul intr-un castron si l-am acoperit. L-am lasat la dospit ~1 ora si jumatate.
Intre timp ne ocupam de umpluturi.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mizam pana devine spuma lucioasa. Adaugam apoi nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.
Macul macinat il oparim cu lapte fierbinte. Adaugam zaharul si lasam la racit.
Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 3 parti egale. Fiecare parte o impartim in doua.. Intindem doua foi dreptunghiulare. Pe una o ungem cu o treime din umplutura cu nuca iar pe celalata cu o treime din umplutura cu mac.
Rulam fiecare foaie iar apoi le rasucim.
Asezam cozonacul in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut inca 20 de minute.
Ungem apoi cu ou batut si presaram cu zahar.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.
Dupa ce au crescut in tavi, dam cozonacii la cuptor, la foc potrivit 10 minute iar apoi reducem focul la minim si mai lasam ~30 de minute. Cozonacii trebuie sa fie bine rumeniti si usori.
Scoatem din tavi si lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie (asta daca putem, pentru ca sunt foarte buni calzi :D).
Vai, ce bine arataaaaaaaaa!!!!! Si e cu mac…
foarte bun 🙂
Laura si tie iti place macul? 🙂
O zi frumoasa!
Multumesc mult Mire. Pupici!
Excelent cozonacul!…si eu o felie.
Ce bine arata, ma pui pe treaba ma bate gandul la un cozonac cu nuca !
Licuta multumesc. Farfuria e pregatita pentru tine ;). Pupici!
Mandala iti multumesc. Te mai astept in vizita, iar daca incerci cozonacul sa-mi spui daca ti-a placut. O zi frumoasa!
Arata minunat !!!
Multumesc mult Antonina. Pupici si o zi frumoasa!
Ancutzaaaa,ti-am vazut poza pe fodgawker!!!
Bravo, fata draga! Bravo!
Pup tare.
Multumesc Gaby. Acum am vazut-o si eu. Nu am crezut ca o sa fie aprobata :D.
Pupici si noapte buna!
Arata minunat !!!Bravo:*
Multumesc mult.
Last weekend, I made this cozonac for my Romanian wife and friends. They said it was the best cozonac they had eaten in years. By the way, i made several changes. First, I used 150 grams whole wheat pastry flour after running out of white flour. Second, I added 1 teaspoon of gluten and mixed the dough by hand for 30 minutes. Finally, I baked the dough in two braided portions rather than three portions.
Thank you for the wonderful recipe.
I'm glad that you tried my recipe. Thank you for the visit and the wonderful words.
va rog sa mi spuneti ce faina folositi si la ce temperatura ?va multumesc
Neli, eu folosesc faina alba, fara sa am o marca preferata. Pentru cozonac scot faina din camara cu cateva ore inainte, pentru a ajunge la temperatura camerei. Spor la prajiturit!
Best cozonac! Thank you for the recipe it turned out great!
Ella, I am glad you liked my recipe. I wish you a nice weekend!