Spirala cu prune si mac
Nu stiu cum se face, dar se pare ca sunt pe aceiasi lungime de unda cu Gaby. Imi programasem desertul de astazi de ceva vreme, iar provocarea Dulce Romanie a picat la fix. Astfel coincidenta a facut sa prepar cam acelasi desert cu Gaby, gazda provocarii de luna aceasta. Iar pentru ca a iesit ceva bun, vi-l prezint si voua.
Ingrediente:
Aluat:
500 g faina
200 ml lapte caldut
80 g zahar
80 g unt
1 praf de sare
1 ou
25 g drojdie proaspata
Unplutura:
300 g mac
100 g zahar
100 ml lapte
2 albusuri
~500 g prune
Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri lapte
Mod de preparare:
Dizolvam drojdia in putin lapte caldut in care am adaugat o lingura de zahar. Lasam sa activeze 5 minute.
Cernem faina intr-un vas. Facem o gaura in mijloc in care punem oul si drojdia dospita. Adaugam restul de zahar iar pe margini presaram sarea. Incepem sa framanatma si adaugam treptat laptele caldut. Adaugam apoi usor untul topit, dar nu fierbinte.
Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini.
Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca, pana isi dubleza volumul (~1 ora).
Intre timp pregatim umplutura:
Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand s-a topit zaharul si laptele incepe sa fiarba adaugam macul si amestecam pana se omogenizeaza. Dam deoparte si lasam la racit.
Mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare. Amestecam usor spuma cu macul.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.
Impartim aluatul in 3.
Intindem din fiecare bucata de aluat o foaie dreptunghiulara pe care repartizam umplutura de mac.
Rulam foaile formand astfel 3 suluri.
Ungem o tava rotunda cu ulei.
Din primul sul formam o sirala pe care o punem in mijlocul tavii. Continuam cu celelalte doua suluri de aluat, pana umplem tava. (nu stiu cat de bine am reusit sa explic). La final in tava trebuie sa aveti un “melc” destul de mare :).
Prunele le spalam iar apoi le taiem pe jumatate, scotand samburii. Pentru ca am avut prune destul de mari, le-am taiat sferturi.
Bucatile de prune le “indesam” in intreiorul spiralei.
Ungem spirala cu galbenus desfacut in doua linguri de lapte.
Dam apoi la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Lasam sa se raceasca in tava, apoi scotem pe un platou si pudram cu zahar.
Portionam spirala si putem servi :).
Foarte bine arata!!! Cred ca e tare gustoasa si delicioasa! Pupici!
Multumesc mult Licuta. A fost tare buna 🙂
O zi frumoasa iti doresc!
hihihi, ce tare!!!:))))
Suuper,Ancutule! Multumesc .
pup.
Foarte interesanta ideea. Cred ca-i un deliciu. Pup!
Am venit sa ma servesc cu o feliuta.Se poate draga mea?Te pup.Te astept pe la mine.O zi buna sa ai.
Daca este cu mac este Yammy.Ador dulciurile cu mac.Arata tareee bine.
Vai ce bine poate sa arate! Cred ca e un deliciu. Felicitari!
Gaby nici daca vroiam nu reuseam sa facem acelasi lucru :)))
O zi frumoasa!
Multumesc mult Sara. A fost foarte buna. Pupici!
DiaMar sigur ca se poate :). Pupici!
Andreea si noua ne place macul in prajituri.
O zi faina!
Multumesc Cristina. Pup!
CE DIAMETRU ARE TAVA? O ZI BUNA!!!!!!!!!!!!
Poti folosi orice tava rotunda. Eu am folosit o tava cu diamentrul de 28 cm.
O zi buna si tie!
Ancuta, am vazut spirala cu mac la adunarea Dulcii Romanii si a trebuit sa vin sa iti spun cat de bine arata, si sunt convinsa ca si gustul a fost pe masura! O zi placuta sa ai 🙂
Mihaela iti multumesc mult de vizita si aprecieri. A fost tare buna. Mie imi pace mult aluatul dospit.
O zi frumoasa!