Zacusca de vinete

Pregatirile pentru iarna continua… :). Astazi vreau sa va arat ce am lucrat eu in weekend :D.

Ingrediente:

5 kg vinete
3 kg gogosari
3 kg ardei kapia
3 kg ceapa
2 kg rosii sau 1 1/2 bulion
1 1/2 l ulei
piper boabe
frunze de dafin
sare

Mod de preparare:

Curatam ceapa si o dam pe masina de tocat sau o tocam cu robotul.
Vinetele si ardeiul kapia le coacem pe plita si le curatam. Putem coace si gogosarul. Eu l-am lasat necopt de data aceasta.
Intr-o cratita mare punem uleiul si ceapa si punem pe foc. Sub cratita asezam o plita.

Lasam ceapa 20- 30 de minute, la foc mic iar apoi adaugam gogosarul curatat de samburi si dat prin masina de tocat. Lasam inca 15-20 de minute sa fiarba, amestecand din cand in cand, iar apoi adaugam rosiile tocate.

Intre timp curatam ardeiul de coaja si de samburi si il tocam.

Curatam si vinetele si le tocam marunt ca pentru salata.

Adaugam in cratita ardeiul kapia si dupa ce a fiert putin punem si vinetele.
Condimentam cu sare dupa gust si adaugam piperul boabe si frunzele de dafin. Tineti minte cate frunze ati pus, pentru a le scoate dupa ce oprim focul.
Lasam totul sa fiarba, amestecand sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.

Stingem focul si punem zacusca fierbinte in borcane spalate si sterilizate.
Asezam borcanele intr-o carita si adaugam apa pana sub capacele borcanelor. Punem cratita pe foc si fierbem in dunst 45 de minute.
Le putem lasa sa se raceasca in apa sau le scoatems i le acoperim bine cu o patura pana a doua zi.
Dupa ce s-au racit le depozitam in pivnita.

Si pentru ca reteta este cu vinete (multumesc Betty ca mi-ai amintit :)), voi participa la provocarea Dulce Romanie, gazduita in luna septembrie de Betty.

Print Friendly, PDF & Email

50 Responses to “Zacusca de vinete

  • Ce pofta mi-ai facut! Arata atat de bine!

  • Cand vezi aceste retete, iti aduci aminte ca vara s-a dus si ne pregatim de iarna. Pup!

  • Miha multumesc. Ti-as da cu drag un borcan :).
    Weekend frumos!

  • Asa este Sara. Tot mai multe lucruri din jur ne amintesc ca vine iarna :(.
    Pupici!

  • Foarte buna zacusca ta.Pupici!

  • uau 😛 😛 zacusca mea preferata ! 🙂

  • E minunata cu ardei copti,super buna ,pup Ancutza

  • DiaMar multumesc mult! O saptamana frumoasa!

  • Oana ma bucur ca iti place. Pupici!

  • Nadina iti multumesc de vizita. Noua ne place mult cu ardeii copti. Pupici!

  • Vrei sa iti fie cat mai cunoscut blogul?
    Poate ar trebuii sa-l pui gratuit pe
    http://www.vfp.ro

  • e si preferata mea!!!!yami,yami 🙂 deja mi-o imaginez pe o felie de vinete!!O zi frumoasa!!

  • Vine, vine la mine reteta? 🙂 E numai buna pt provocare

  • Asta e reteta de zacusca ce-mi place si mie. Foarte bine arata. La iarna o sa fie o minunatie.

  • Mihaela ma bucur ca iti place. O seara frumoasa!

  • Betty bine ca mi-ai amintit. Nici nu am realizat ca se potriveste cu provocarea :D. Sigur ca o trimit :).
    Pupici!

  • Multumesc Brandusa. La mine preerata este cea cu ciuperci :).
    O zi frumoasa!

  • Eu am dormit pe 2?? cum am ratat asa ceva?? Maxim imi place !!! preferata clar!! si tare bine arata!! mai ai, mai ai un borcan ? Pupici

  • Wow! E perfecta Ancuta…

  • Multumesc mult Ruxy. Pupici!

  • cred ca este f f f buna
    as vrea sa incerc si eu

  • Spor la treaba. Sa-mi spui daca ti-a placut.
    O zi frumoasa!

  • Si eu fac maine zacusca tot cu aceleasi cantitati dar la ceapa inlocuiesc 1/2 cu morcovi dati pe razatoare .Recomand tuturor celor fara colecist(fiere)sa faca la fel .

  • sincera sa fiu mie nu prea imi place ca totul este tocat foarte marut sau dat prin masina.mie imi place mai mult ca legumele sa se vada in zacusca,asa pare ca o pasta… si as vrea sa te intreb:daca nu as mai coace vinetele,doar sa le curat de coarja si sa le tai cuburi…e bine,ce sfat imi dai?

  • Anonim zacusca pe care eu o stiu din copilarie este aceasta, cu legumele date prin masina. Daca nu iti plac asa poti sa le tai marunt. Cat despre vinetele necoapte: eu nu am mancat si nu pot sa-ti spun care va fi rezultatul final.
    Duminica frumoasa!

  • super reteta, mi-a iesit de minune . Multumesc Mihaela.

  • e super buna , am un consiuliu de dat ptr cine vrea, eu de ex. borcanul cu zacusca dupa ce s-a racit il intorc cu fundul in sus si il las asa o zi doua sa se formeze un vid.Va pup reteta e chiar traditionala.

    • Ma bucur ca iti place. Eu intorc borcanele de dulceata cu fundul in sus, dar sigur ca mergi si cu cele de zacusca.
      O zi frumoasa iti doresc!

  • Foarte faină reteta, am să incerc si eu. Multumesc Ancuta.
    Cătălina

  • Pff aia e zacuscă????Plină de ulei…yakh…pluteste în ulei.Habar n-aveti…Scoateti sâmburii de la vinete…( nu nu e glumă exista un aprat special in Kaufland parcă am vazut..masină de pasat legume )si apoi să vedeti zacuscă…altfel borseste…In plus e prea multă ceapă…Ceapa se dă prin masina de tocat si se pune apoi in apa ca sa scoată toată amărala.

    • Aceasta este reteta pe care o face mama de cand ma stiu. Daca nu iti place esti liber sa faci zacusta in orice alta varianta. Pot doar sa iti garantez ca nu borseste, asa cum spuneai. Eu inca mai am zacusca facuta in urma cu 2 ani si este comestibila :D.

    • Nu "borseste", clar! Poate e un pic cam mult ulei, dar si el are rolul lui in conserva. Eu fac zacusca de ani de zile asa:
      6 kg. vinete
      6 kg ardei gras
      3-4 kg ceapa
      1 l ulei
      o cutie de bulion
      sare, piper boabe
      In viitor am sa mai scad cantitatea de ceapa si am s-o inlocuiesc cu morcov.

  • dar castraveti la otet

  • Foarte buna zacusca, eu am adaptat putin reteta postata mai sus, in sensul ca am pus 3/4 l ulei, 2 kg ceapa si 3 kg de vinete si a iesit minunata, va doresc sa incercati si veti vedea, spor! Asteptam si alte retete interesante…!

    • Mihaela ma bucur ca ti-a placut si ca ai adaptat-o dupa gustul tau. Te mai astept cu drag!

  • Ancuta si eu fac zacusca nu gogosarii necopti, lasa mai multa zeama dar e buna.

  • Buna, cate borcane ies din retata ta?

    • Daria, sper ca raspunsul meu nu vine prea tarziu. Cu reteta aceasta mi-au iesit 24 de borcane de 400 ml.

  • salut o intrebarete rog sa-mi raspunzi,rosiile le pui cu totul sau dai prin separator de seminte?

    • Eu dau rosiile prin masina de tocat, fara sa separ semintele. Pe noi nu ne deranjeaza semintele, dar daca vrei poti sa le dai prin separator.

      O zi buna si spor la treaba!

  • Orice zacusca trebuie sa fie buna , totu-i sa nu o afumi ! Fiecare o face cum doreste , eu fac zacusca de 25 ani si mereu o adaptez la ceea ce am din ingrediente ! Am vazut cum se face la rusi , este mult mai putin zemoasa , cu mai putin ulei si mai putin suc de rosii , folosesc bulion dulce , boia dulce de ardei si multe condimente , ierburi aromatice uscate si macinate ! Unii o condimenteaza rau cu Tabasco sau sos de chili , mananca cu paine proaspata si sting cu votca , altii folosesc ciupercute mici sau bureti taiati marunt , sau ciuperci murate si castraveti murati , toate puse inainte de a le pune in borcane , fiecare dupa obicei ! La bulgari si turci am vazut zacusca mult mai apoasa cu mai mult ulei , dar in general buna la gust ! Exista zacusca de iarna cea la borcan sau zacusca ce se consuma imediat , aceeasi reteta dar se adauga peste fara oase sau carne bucatele si se mananca la masa ca un fel de mancare ! cam aceeasi reteta am vazut-o in multe locuri din Europa si Asia , Mexic , la americani rusii , romanii si polonezii mai in varsta prepara toamna asa ceva ! Am facut o data in viteza o zacusca din vinete curatate la pachet din supermarket , ketchup , ardei copti din borcan , ceapa , telina , morcov , piper , cimbru , ulei , zeama de lamaie , sare , ciuperci , a iesit o nebunie (pentru puturosi) dar foarte bun !

  • minunata pare reteta…am deja vinetele si ardeiul la copt….vin cu rezultatul mai apoi!
    Theo,Grecia

  • e deja in borcane…sterilizata si e foarte gustoasa!
    maine racita cu paine calda de la cuptor e tot ce trebuie 🙂
    multumesc pt reteta…cam la fel face si mama…m-ai intors multi ani inapoi…locuind departe (eu de 19 ani)uneori ne adaptam locurilor unde traim si "uitam" unele gusturi vechi! Si e frumos cand revin in prim plan!
    (Am facut si cozonac azi….ca tot e zi de amintiri 🙂 )Numai bine si o sa revin cand incerc si alte retete!

  • Buna Ancuta,
    felicitari pentru blog…am facut cateva din retetele tale si au iesit foarte bune. Iti multumesc pentru idei… Dar, am o intrebare. Citind reteta ta de zacusca am ramas putin surprinsa, adica, citez:"Asezam borcanele intr-o carita si acoperim cu apa." Acoperim borcanele cu apa? adica, pana peste capac? Eu in general, sterilizez borcanele inainte, apoi dupa ce pun continutul in ele, ori le rastorn sa se creeze vid-ul, ori le pun intr-o cratita si umplu cu apa pana aproape de capac, iar din momentul in care incepe apa sa fiarba le tin pe foc doar 15 min. Cum e corect? Intreb doar.

    • Ma bucur ca iti place blogul meu, si ca ai incercat retete. Am modificat reteta de zacusca. Nu m-am exprimat bine. Apa o pun pana la capac, nu sa depaseasca capacul.

      Iti multumesc mult pentru observatie. O zi frumoasa!

Leave a Reply to Ancuta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *