Briose “flori de cires”

Raluca ne-a invitat la provocarea Dulce Romanie a acestei luni, dar ne primeste numai cu briose sau alte bunatati de toamna :). M-am conformat si am pregatit briose :).  Sunt cam primavaratice, dar sigur ma va primi si asa.


Ingrediente:

Aluat:
3 galbenusuri
60 g unt
220 g iaurt gras
80 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare
20 g drojdie
500 g faina


Umplutura:
50 g unt moale
dulceata sau nutella

Mai avem nevoie de:
20 g unt
1 lingura zahar tos
16 jumatati de cirese (eu am folosit capsuni)

Glazura:
4 linguri zahar pudra
zeama de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare:

Frecam drojdia cu 2 lingurite de zahar, pana se lichefiaza apoi o amestecam cu iaurtul. Galbenusurile le mixam cu restul de zahar si zaharul vanilat si le adaugam peste drojdie si iaurt.

Cernem faina intr-un castron si adaugam un praf de sare. Incepem sa framantam adaugand cate putin din amestecul de drojdie, iaurt si galbenus. La final adaugam untul topit, dar nu fierbinte si framantam pana obtinem un aluat nelipicios.

Acoperim si lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, rasturnam aluatul pe masa infainata sau unsa cu ulei si intindem o foaie dreptunghiulara.

Ungem foaia cu cele 50 g unt moale si apoi repartizam gemul (eu am folosit gem de corcoduse).

Rulam aluatul incepand cu latura scurta.

Intindem din nou aluatul in foaie dreptunghiulara si il rulam tot pe latura scurta.
Cu mainile unse cu ulei alungim putin ruloul pentru a obtine o sectiune mai ingusta.
Cu foarfeca de bucatarie taiem felii de 1.5 cm grosime. Tot cu foarfeca crestam fiecare bucata, formand astfel “petalele”.

Asezam apoi in formele de briose unse cu unt. In mijlocul fiecarei briose punem cate o jumatate de cireasa (eu am folosit capsuni mai mititele).
Lasam briosele la crescut in tava, pana se incinge cuptorul.
Punem pe fiecare briosa cate o bucatica de unt si presaram zahar tos.

Dam tava la cuptor, la foc potrivit ~30 de minute.
Pentru glazura amestecam zaharul pudra cu zeama de lamaie pana obtinem o glazura de consistenta smantanii.
Briosele fierbinti le glazuram si le lasam sa se raceasca.

Sursa: Laura Laurentiu

Print Friendly, PDF & Email

14 Responses to “Briose “flori de cires”

Leave a Reply to Corina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *