Cozonac cu nuca si ciocolata
Am vazut ieri cozonacii Nadinei si mi-am amintit ca am o reteta nepostata. Acestia sunt cozonacii facuti pentru Craciun. Dupa cum probabil stiti, la noi nu lipsesc cozonacii de Sarbatori. Mie imi plac foarte mult, chiar daca necesita mai multa munca.
Am refacut aluatul folosit la cornurile cu ciocolata, aluat pe care vi-l recomand :).
Ingredinte (pentru 3 cozonaci):
Pentru aluat:
1 kg faina
250 g iaurt
3 oua
135 g unt
200 g lapte
1 plic de zahar vanilat
230 g zahar
1 praf de sare
35 g drojdie proaspata
coaja rasa de lamaie
esenta de rom
250 g iaurt
3 oua
135 g unt
200 g lapte
1 plic de zahar vanilat
230 g zahar
1 praf de sare
35 g drojdie proaspata
coaja rasa de lamaie
esenta de rom
4 albusuri
5 linguri de zahar
esenta de rom
200 g ciocolata
tip finetti
tip finetti
150 g nuca taiata marunt
Pentru finisat:
1 galbenus
2 linguri de lapte
1 galbenus
2 linguri de lapte
Mod de preparare:
Avem grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Amestecam
drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte caldut. Lasam 5 minute
pana creste putin. Cernem faina intr-un vas si facem o gropita in mijloc
apoi adaugam drojdia activata. Pe margini adaugam restul de zahar,
vanilia si coaja de lamaie. Peste faina adaugam ouale si incepem sa
framantam. Urmeaza iaurtul, esenta de rom si praful de sare iar apoi
laptele caldut si untul topit. Framantam bine pana obtinem un aluat
elastic care nu se mai lipeste de mana. Pentu ca rezultatul final sa
fie un cozonac pufos si bun trebuie sa ne inarmam cu putina forta si
rabdare.
Dupa ce am framantat aluatul il
acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora si jumatate).
acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora si jumatate).
Intre timp pregatim umplutura:
Batem
albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adugam zaharul si mixamm
pana devine spuma lucioasa. Adaugam nuca macinata si esenta de rom si
amestecam usor pana se omogenizeaza.
albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adugam zaharul si mixamm
pana devine spuma lucioasa. Adaugam nuca macinata si esenta de rom si
amestecam usor pana se omogenizeaza.
Pentru umplutura de ciocolata amestecam nuca taiata cu ciocolata.
Dupa
ce a dospit rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 6
parti egale. Pentru fiecare cozonac vom folosi 2 bucati de aluat.
ce a dospit rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 6
parti egale. Pentru fiecare cozonac vom folosi 2 bucati de aluat.
Intindem
o bucata in foaie dreptunghiulara, nu prea groasa. Punem o treime din
umplutura cu nuca si nivelam. Rulam foaia strans, pe partea mai lunga.
o bucata in foaie dreptunghiulara, nu prea groasa. Punem o treime din
umplutura cu nuca si nivelam. Rulam foaia strans, pe partea mai lunga.
Procedam la fel si cu urmatoarea bucata de aluat, dar de aceasta data vom unge cu o treime din crema de ciocolata.
Rasucim cele doua suluri, iar cozonacul rezultat il vom aseza in tava tapetata cu hartie de
copt.
copt.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.
Lasam
cozonacii in tava, la loc caldut, timp de 20-30 de minute. Dupa ce au
crescut ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in 2 linguri de lapte.
cozonacii in tava, la loc caldut, timp de 20-30 de minute. Dupa ce au
crescut ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in 2 linguri de lapte.
Dam tavile la cuptor, la foc mare, timp de 10 minute. Dam apoi focul mic si mai coacem inca 25-30 de minute.
Scoatem din tavi si lasam la racit pe un gratar.
vai,sunt superbi!!!!
Craita iti multumesc mult. O saptamana frumoasa!
Vreau si eu… dar n-am nuca, asa ca macar virtual, servesc de la tine…
Foarte bun si tare bine arata!!!A crescut foarte frumos!Pup!
Imi place tare mult cum arata, adica exact asa cum trebuie sa arate un cozonac !! 😛
Foarte reusiti! Eu vreau cu ciocolata 🙂
Daniela te servesc cu mare drag. Pupici!
Multumesc mult Licuta. O seara frumoasa!
Mire ma faci sa rosesc. Pupici!
Corina si cu partea cu nuca ce facem? :))
Cozonacul e binevenit oricand. Arata minunat, pup!
oh, vreau si eu cozonac :))
nu am incercat niciodata! te pup
Saptamanal coc pentru Diana.Pup!
Arata grozav de bine!!!! Am salvat reteta si-ti multumesc!
Ah cum poate arata!!!m-ai zapacit …o zi faina Ancuta!!
azi te-am descoperit si eu si m-a impresionat blogul tau…asa ca m-am hotarat sa te urmaresc de acum, poate vei dori si tu sa ma vizitezi!
o zi buna!
Te invit la concurs! 🙂 http://andreeachinesefood.blogspot.com/2012/01/concurs-delicios-cu-sugarspicero.html
Pup cu drag!
Diana ma bucur ca iti place blogul meu. Te mai astept.
Weekemd placut!
Andreea iti multumesc pentru invitatie. Foarte frumos concursul.
O zi frumoasa!
Delicios,am facut si eu de Craciun!Pupici!
Multumesc Flory. O seara frumoasa!
BUNA ZIUA
TE-AM DESCOPERIT SI EU DIN INTAMPLARE AI UN BLOG SUPERB
VREAU SA FAC SI EU COZONACUL INTREBAREA ESTE DACA NU AR FII MAI BINE SA PUN NUMA GALBENUSURILE
MERCI
SUNT DIN ISRAEL ASA CA DACA NU ITI ESTE GREU SA VORBIM PE MAIL
RICAFEL44ֲGMAIL.COM
Ma bucur ca iti place blogul meu. Eu folosesc ouale intregi la aluatul de cozonac.
Sper sa-ti placa. O zi frumoasa!
Delicios cozonac ai tu aici,imi place reteta ta!
Multumesc mult. Ma bucur ca iti place!