Placinte
De multa vreme vroiam sa postez reteta aceasta de placinte. Reteta o am de la mama si nu am cuvinte sa descriu cat sunt de bine. De ce nu am postat-o pana acum? Pentru ca nu am cantarit niciodata ingredientele. Dar de data aceasta le-am cantarit, ca sa va pot dezvalui si voua aceste bunatati 🙂
Ingrediente:
Aluat:
1 kg faina
550-600 ml apa calduta
putina sare
Umplutura 1:
1/2 varza acra calita in ulei la care adaugam cimbru
Umplutura 2:
4-5 cartofi fierti
branza framantata sau branza de burduf (atat cat va pofteste inima)
sare
Umplutura 3:
6 cepe taiate julienne si calite in ulei
sare
In plus mai avem nevoie de ulei si o pensula
Mod de preparare:
In primul rand pregatim umpluturile.
Taeiem varza fideluata si o calim in ulei pana se inmoaie. La final adaugamcimbru si sare, daca mai este nevoie. Lasam sa se raceasca apoi scurgem bine de ulei.
Pentru umplutura cu cartofi fierbem cartofii taiati cubulete, in apa cu sare. Scurgem apa si ii pasam ca pentru piure. Adaugam cantitatea dorita de branza si potrivim de sare. Daca branza este foarte grasa nu puneti prea multa pentru ca va curge din placinte.
Ceapa o taiem julienne si o calim in ulei pana se inmoaie, dar fara sa o ptajim. Dam deoparte si potrivim de sare apoi o scurgem bine de ulei.
Puteti face si alte umpluturi, dupa preferinte. La noi se fac si cu bostan ras amestecat cu putin zahar, dar trebuie sa recunosc ca nu sunt pe placul meu :D.
Framantam un aluat elastic din faina, apa si sare. Adaugati pentru inceput doar 550 ml de apa si daca aluatul mai cere, mai puteti adauga. Asta va depinde de faina folosita.
Din aluat formam bilute cu diametrul de 5 cm.
Intindem fiecare biluta in foaie subtire rotunda. Ungem foaia cu ulei apoi impaturim pe jumatate.
Ungem din nou cu ulei si mai impatirim o data (ca la clatite).
Punem o lingura de umplutura si apoi adunam colturile.
Punem placintele in tava unsa cu ulei, cu imbinarea in jos si apasam putin ca sa se aplatizeze.
Dupa ce am umplut tava cu placinte (mie imi intra 6) le dam la cuptor, la foc potrivit pana se rumenesc pe fund. Le intoarcem si le dam din nou la cuptor, pana se rumenesc si pe partea cealalta.
Dupa ce s-au copt le ungem cu ulei pe ambele parti si le punem intr-un vas acoperit cu capac.
Procedam la fel pana gatam tot aluatul si umpluturile.
Chiar daca este mult de lucru, rezultatul merita tot efortul :). Sunt cele mai gustoase si foietate placinte.
cum am spus si pe Fb…cand voi mai fi in trecere prin Sibiu, stiu unde trag la o portie zdravana de aluaturi bune :))
Cum ziceam: oricand, cu placere 🙂
O zi frumoasa!
Trebuie sa le incerc neaparat…sunt mort dupa saraturi.
Spor la treaba. Sa-mi spui daca ti-au placut.
Sunt super bune! Le-am facut cu umplutura de ceapa, da am uitat sa le dau cu ulei cand le-am scos si au iesit cam crocante. Data viitoare nu mai uit.
O sa pun poze pe blogul meu.
Multumesc pentru toate retetele minunate pe care le faci!
Ma bucur ca le-ai incercat si ti-au placut. Dupa ce le dai cu ulei, neaparat sa le acoperi cu un capac, ca sa se inmoaie mai repede.
O saptamana frumoasa!
Ador placintele astea si cu varza si cu ceapa si cu cartofi…Mai ai, vin la tine? 🙂
Timea nu mai am, dar urmeaza inca o tura in weekend :D.
Pupici!
Bune cred ca mai sunt..pup!
Rocsi, eu zic ca sunt cele mai bune 😉
Pupici!
Am ;bifat ;multe retete de la tine.Felicitari pt tot ce faci…esti o gospodina desavarsita.Multumesc pt retetele minunate!
Anda iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca ai incercat si ti-au placut retetele.
Te mai astept cu drag. Pupici si o saptamana frumoasa!
Mancarurile mamei ,nu se uita niciodata si sunt cele mai bune,nu-i asa?
Angelica asa este. Sunt gusturile copilariei. Pupici!
Foarte apetisante placintele astea, ai facut bine ca le-ai pus 😉 Faci retete f frumoase, te invit si la mine pe blog. >:D<