Tort “Felie de lapte”

Saptamana trecuta am avut doua evenimente in familie, dar au fost eclipsate de o viroza urata cu care s-au luptat cei doi barbati ai mei. In weekend insa am hotarat sa ii rasfat cu ceva bun. Chiar daca evenimentul a trecut vreau sa-i urez soacrei mele La multi ani si sanatate!
Coincidenta face ca in aceiasi zi parintii mei au implinit 37 de ani de casatorie. Le urez cat mai multi ani fericiti impreuna!

Va poftesc la tort! 🙂

 

 


 Ingrediente:

Foi:
6 oua
120 g zahar
30 ml lapte
150 ml ulei
3 linguri gris macinat
3 linguri cacao
3 linguri faina
3 linguri miere
2 lingurite rase praf de copt
1 plic zahar vanilat

Crema:
400 g lapte condensat indulcit
400 ml smantana pentru frisca
200 ml lapte
15 g gelatina
2 linguri miere
1 plic zahar vanilat

Pentru ornat:
200 ml smantana pentru frisca
bomboane de ciocolata glazurate

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea compozitiei pentru foi. Mixam galbenusurile cu zaharul si vanilia pana se albesc si isi dubleaza volumul.
Amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat si le incrporam in crema de galbenusuri. Adauagam apoi treptat laptele iara apoi ueiul si mierea si  mixam bine.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare ar apoi le inrporam usor in compozitie.

Impartim compozitia in trei si coacem 3 foi in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem foile la foc potrivit timp de 10-12 minute. Le lasam la racit pe un gratar, fara a le suprapune. Dupa ce s-au racit putem sa indepartam hartia de copt.
Ne ocupam apoi de crema. Amestecam laptele condensat cu 100 ml lapte.
Gelatina o hidratam in 6 linguri de apa rece timp de 5 minute. O amestecam apoi cu restul de lapte (100 ml) si o punem la foc mic pana se dizolva, avand grija sa nu fiarba.
Dam deoparte si adaugam 2-3 linguri din laptele condensat pana ajunge la o temperatura apropiata cu a laptelui condensat. Turnam apoi gelatina peste laptele condensat si amestecam bine. Adaugam si mierea si vanilia si omogenizam.
Separat batem smantana pentru frisca iar apoi o adaugam peste crema de lapte. Amestecam usor pana se omogenizeaza.
Pe un platou asezam un blat iar in jurul lui montam inelul pentru tort. Punem jumatate din crema de lapte iar apoi al doilea blat. Punem si restul de crema si acoperim cu ultimul blat.
Dam tortul la frigider pentru 3-4 ore sau chiar peste noapte.
Dupa ce a stat suficient la frigider, desfacem inelul de tort si ornam dupa preferinte. Eu am batut 200 ml smantana pentru frisca in care am adaugat 2 linguri de zahar pudra apoi am ornat tortul.

 
Print Friendly, PDF & Email

16 Responses to “Tort “Felie de lapte”

Leave a Reply to Ancuta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *