Tort cu cicolata alba si caramel

Cred ca stiti deja cat de mult imi place caramelul. Ei bine, tortul acesta a fost exact pe gustul meu, dar nici ceilalti nu au spus ca nu mananca :))

 


Ingrediente:

Blat:
200 g ciocolata cu lapte
135 g unt
135 g zahar
5 oua
1 praf de copt
185 g faina
3 linguri cacao

Crema 1:
300 g ciocolata alba
300 ml smantana pentru frisca

Caramel:
130 g zahar
55 g unt
100 ml smatana pentru frisca

Crema 2:
250 ml lapte
3 linguri zahar
250 ml smantana pentru frisca
10 g gelatina

Krantz:
3 linguri zahar
159 g nuca

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Incepem cu prepararea crema de ciocolata alba. Topim ciocolata impreuna cu
smantana pentru frisca, la foc mic. Dam deoparte si omogenizam iar apoi
dam la frigider peste noapte. A doua zi scoatem crema din frigider si o mixam bine pana devine pufoasa.
Apoi ne putem ocupa si de prepararea blatului. Ciocolata rupta bucati o topim impreuna cu untul, la foc mic. Dam deoparte si lasam sa se raceasca apoi o mixam pana devine cremoasa. Adaugam zaharul si mixam pana se topeste.
Adaugam apoi oale pe rand, si mixam dupa fiecare.
Amestecam faina cu praful de copt si cacaoa si o adaugam in compozitie. Amestecam pana se omogenizeaza.

Punem compozitia in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit, pana trece testul scobitorii (~30-40 de minute).
Scoatem blatul pe un gratar de bucatarie si il lasam sa se raceasca apoi il taiem in trei foi..
Pentru caramel topim zaharul la foc mic si il lasam pana devine auriu. Dam deoparte si adaugam smantana pentru frisca. Punem din nou pe foc si lasam pana se topeste caramelul iar compozitia incepe sa se ingroase. Adaugam atunci si untul si mai lasam cateva minute pe foc, pana capata consistenta smantanii.
Dam deoparte si lasam la racit.
Pe un platou de tort punem o foaie de blat iar in jurul ei punem inelul de tort. Intindem jumatate din crema de ciocolata alba iar apoi caramelul si restul de crema.

Acoperim cu o foaie de blat si dam la frigider pana preparam urmatoarea crema.
Mai intai ne ocupam de krantz. Caramelizam zaharul pana devine auriu apoi adaugam bucatile de nuca. Amestecam bine pana se acopera nuca cu zahar. Dam deoparte si intindem nuca caramelizata pe o foaie de copt. Lasam sa se raceasca iar apoi o macinam in robot sau o zdrobim bine cu sucitorul.
Pentru crema 2 caramelizam zaharul pana devine auriu apoi adaugam laptele (atentie la aburi!) si lasam sa fiarba pana se topeste caramelul apoi dam deoparte.
Gelatina o hidratam  in 5 linguri de apa timp de 5 minute. O topim apoi la foc mic, avand grija sa nu fiarba. Dam de pe foc si adaugam 2-3 linguri din laptele caramel apoi turnam gelatina in restul de lapte si amestecam.
Separat mixam smantana pentru frisca pana sta batz. Adaugam frisca peste laptele caramel si amestecam usor. Luam 5-6 linguri de crema pe care o amestecam cu krantzul sfaramat.
Scoatem tortul din frigider si punem jumatate din crema caramel iar apoi intindem krantzul si acoperim cu restul de crema. Punem si ultima foaie de blat si dam la frigider pentru 2-3 ore.
Dupa ce a stat la frigider scoatem inelul de tort si imbracam lateralele in frisca si felii de migdale.
Pentru glazura punem la foc mic ciocolata rupta bucati impreuna cu untul si smantana pentru frisca. Cand a ajuns la punctul de fierbere dam deoparte si omonemizam. Lasam putin sa se racoreasca apoi o punem pe tort incepand din mijloc. Eu am lasat sa curga putin si pe margini.
Dam tortul la frigider pana in momentul servirii.

Adapteare de aici si aici 🙂

Print Friendly, PDF & Email

18 Responses to “Tort cu cicolata alba si caramel

Leave a Reply to Carol Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *