Tort cu bezea si crema de vanilie

Astazi nu va arat cu ce l-am asteptat pe Mos Nicolae, dar o sa va arat maine. Astazi va servesc cu tort, in cinstea tatalui meu, care isi serbeaza astazi onomastica. Ce-i urez? Sa fie sanatos ca sa ne poata fi alaturi inca multi ani!!! LA MULTI ANI TATA!!!

P.S. La multi ani si finului nostru (ca-l cheama ca pe nasu 😉 ). Nu te mai pup aici, ca te-am pupa mai tarziu :))

La multi ani si voua, celor sarbatoriti astazi. Sa fiti sanatosi si sa aveti parte de cat mai mult bine!!!

 

Ingrediente:

Foi:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao

Foaie de bezea:
7 albusuri
12 linguri zahar
1 lingura faina
200 g nuca prajita si macinata

Crema:
7 galbenusuri
200 g zahar
500 ml lapte
5 linguri amidon
esenta de vanilie (eu am folosit 1/2 fioala)
250 g unt

Pentru ornat:
frisca si bomboane

Mod de preparare:

Pentru prima foaie mixam bine 2 albusuri cu un praf de sare apoi adaugam 2 linguri de zahar si mixam pana se topeste. Adaugam cele 2 galbenusuri si mixam dupa fiecare. Amestecam 2 linguri de faina cu o lingura de cacao si o incorporam usor in compozitita de oua.

Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit timp de 12-15 minute, sau pana trece testul scobitorii. Scoatem foaia pe un gratar de bucatarie si o lasam la racit apoi indepartam hartia.
La fel procedam si cu restul ingredientelor si mai coacem o foaie.

Pentru blatul de bezea mixam bine albusurile cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si spuma luceste. La final adaugam nuca prajita si macinata amestecata cu faina. Amestecam usor, pana se incorporeaza.

Punem bezeaua in tava (aceiasi in care am copt si foile) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc mic, pana se rumeneste usor deasupra. Scoatem apoi din tava si lasam bezeaua sa se raceasca.
Ne ocupam apoi de crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. 400 ml de lapte ii punem pe foc la incalzit. Dizolvam amidonul in cei 100 ml de lapte rece ramas apoi il adaugam peste laptele cald. Aceasta compozitie o turnam apoi in fir subtire peste galbenusurile mixate.
Punem compozitia de foc mic (in oala cu fund dublu sau pe abur) si amestecam pana se ingroasa. Dam deoparte, acoperim cu folie, in asa fel incat folia sa atinga suprafata budincii (astfel nu va face coaja deasupra) si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit adaugam esenta de vanilie.
Separat mixam untul, la temperatura camerei, pana devine spuma apoi adaugam treptat budinca de vanilie. Mixam bine pana obtinem o crema fina.

Pe un platou asezam o foaie apoi intindem jumatate din crema. Acoperim cu blatul de bezea si intindem restul de crema iar apoi punem si ultima foaie.
Ornam dupa preferinte si pricepere. Eu am ornat cu frisca si bomboane, la marea viteza pentru ca soseau invitatii :D.

Sursa de inspiratie

Print Friendly, PDF & Email

8 Responses to “Tort cu bezea si crema de vanilie

Leave a Reply to Simona Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *