Cozonac cu nuca si caramel

Va doresc tuturor Craciun cu liniste si sanatate!!!

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

Aluat:
600 g faina
2 oua
2 galbenusuri
1 ceasca lapte caldut
2 linguri zahar
140 g unt topit
20 g drojdie proaspata
vanilie
coaja rasa de lamaie
1/2 lingurita sare

Umplutura:
500 g nuca
200 g zahar

Caramel:
200 gzahar
70 g unt
150 ml smantana pentru frisca

Pentru uns:
1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte

Mod de preparare:

Anul acesta am avut un ajutor de nadejde la framantat aluatul de cozonaci: noua mea prietena, masina de paine :D. Merge insa framantat si fara masina de paine. Mie chiar imi place, doar ca anul acesta nu prea am avut timp. Totul a fost facut in marea viteza si sub presiunea timpului.
Cand pregatiti aluatul de cozonac ingredientele trebuie scoase de cu seara din frigider sau camara, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Incepem sa pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut si o lasam pana creste frumos (~10-15 minute).
Intr-un castron incapator, sau o covata cernem faina. Facem in mijloc o gropita in care adaugam ouale, restul de lapte iar deasupra drojdia activata. Incepem sa framantam si adaugam aromele si sarea iar apoi untul topit, dar nu fierbinte. Framantam aluatul bine pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.
Dupa ce f-am framantat il acoperim cu un servet de bucatarie si il lasam la dospit, la loc caldut, ferit de curenti de aer (~1 ora si jumatate)
Intre timp pregatim caramelul: Topim zaharul pana devine auriu. Dam deoparte de pe foc si adaugam untul iar apoi smantana pentru frisca si amestecam energic, avand grija la aburi.
Punem cratita pe foc si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul si incepe sa se ingrose putin. Dam apoi de pe foc si il lasam la racit.
Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa de lucru usor infainata si il impartim in 10 parti egale. Vom folosi 5 bucati pentru fiecare cozonac.
Intindem fiecare bucata in foaie subtire. O ungem cu un strat subtire de caramel iar apoi presaram nuca amestecata cu zahar. Rulam starns si asezam in tava tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu restul foilor. In fiecare tava vom avea 5 suluri suprapuse.
Lasam cozonacii inca 10 minute in tava apoi ii ungem cu galbenus desfacut in 2 linguri de lapte.
Coacem cozonacii la foc potrivit pana se rumenesc deasupra (~40 de minute).
Cand sunt copti ii scoatem pe un gratar de bucatarie si ii lasam sa se raceasca.

Inspiratia: aici

Print Friendly, PDF & Email

11 Responses to “Cozonac cu nuca si caramel

Leave a Reply to Ancuta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *