Painici Laugenbrot

Pentru ca m-am trezit pe seara ca nu am paine (sau ma rog: am, dar e cam tare) si pentru ca nu prea aveam chef sa cobor pana la magazinul din colt, am hotarat sa fac niste painici. Tot asa le aveam in plan de ceva vreme. Multumesc astfel Laurei A. pentru ca m-a salvat cu aceasta reteta. Se fac destul de repede painicile si sunt foarte gustoase.

Ingrediente:

500 g faina
25 g drojdie proaspata ( eu a folosit un plic de drojdie uscata)
1 lingurita zahar
30 g unt sau ulei
270 ml apa calduta
1 lingutita sare
2 l apa
12 lingurite bicarbonat de sodiu
4 linguri sare


Mod de preparare:

Punem faina intr-un caston si facem o gaura in mijloc.
Amestecam drojdia cu apa si zaharul si o turnam in mijlocul fainii. Amestecam si adaugam untul la temperatura camerei sau uleiul (eu am folosit ulei). Adaugam apoi sarea si framantam un aluat elastic.

Acoperim si lasam la dospit 30-45 minute.

Dupa ce a dospit punem cei 2 litri de apa intr-o oala pe foc. Adaugam sarea si bicarbonatul.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru si formam bilute de ~50 g fiecare (mie mi-au iesit 15 bucati).

Cand incepe apa sa fiarba plonjam cate 5 chiflute in apa si le lasam maxim 30 de secunde.

Le scoatem cu o paleta direct in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel pana gatam toate chiflele.
Crestam chiflele cu un cutit bine ascutit sau un cutter. Presaram cu sare grunjoasa, susan si mac.

Dam tava la cuptor la 210 grade timp de 20-25 de minute. Painicile trebuie sa fie rumenite frumos.
Sunt o bunatate cu coaja crocanta si miez pufos.

Print Friendly, PDF & Email

6 Responses to “Painici Laugenbrot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *