Galuste cu prune

In fiecare an astept cu nerabdare perioada prunelor, pentru ca in categoria “cele mai bune deserturi” se afla galustele cu prune.  Nu este un desert deosebit si toata lumea le cunoaste, dar mie imi plac foarte mult. Si tocmai de aceea le inscriu la Provocare, care este gazduita (dupa cum bine stiti) de Gaby.
Acestea au fost primele galuste din acest an. Vor mai urma, dar zilele acestea a fost totusi prea cald 🙂


Ingrediente:

1 kg catofi
2 oua
4-5 linguri de zahar
1 lingura ulei
400-500 g faina
25 de prune maricele
5-6 linguri de pesmet
3 linguri de zahar
2 plicuri  zahar vanilat
putin ulei sau unt 

Mod de preparare:

Se spala prunele, se taie pe jumatate si se scot samburii.
Se spala cartofii, se curata si se taie ca pentru piure. Se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert se zdrobesc bine.
In piureul astfel format se adauga 2 oua, zaharul si o lingura de ulei.

Se adauga apoi faina si se framanta bine. Va rezulta un aluat lipicios.

Se pune intr-o oala apa la fiert, cu un praf de sare.
Pesmetul se pune in tigaie cu putin ulei sau unt si se perpeleste. Se amesteca ca sa nu se arda.
Din aluat se formeaza bilute, pe masa bine infainata iar apoi se aplatizeaza in mana. Se pune o jumatate de pruna in mijloc si se inveleste in aluat. Se ruleaza in mana pana ia o forma rotunda.

Galustele astfel formate se baga cu o paleta in oala cu apa si se fierb la foc mic pana se ridica deasupra.
Se scot cu paleta din oala si se tavalesc prin pesmetul iar apoi prin zahar amestecat cu zahar vanilat.

Print Friendly, PDF & Email

25 Responses to “Galuste cu prune

  • Si pe lista mea de deserturi preferate e destul de sus in top, dar n-am facut niciodata, mi-e mai usor sa le manac pe cele gata facut de Buna! Dar cred ca ar fi timpul sa-mi iau inima in dinti si sa-i "fur" reteta!

  • Liana pana anul trecut nu am facut nici eu, pentru ca facea mama. Dar acum mama fiind la 70 de km distanta a trebuit sa-mi fac singura :D.
    O zi frumoasa!

  • mi-am tot propus si eu se le incerc :))ca imi tot fac cu ochiul!!arata ff bine!!!O zi frumoasa iti doresc!!!

  • Multumesc mult. Nu vei regreta daca le incerci. Pupici!

  • Multumim ptr. reteta.
    Sunt favoritele mele. Le facem si noi dar cu doua mici diferente; nu scoatem simburii si dupa ce le tragem prin pesmet le dam la cuptor sa se "rumeneasca" putin.

  • Cred ca sunt foarte bune rumenite putin la cuptor.
    Un weekend placut!

  • Sotul meu este mare amator de asa ceva.Nu i-am mai facut de anult trecut.Bine ca mi-ai amintit.Pupici!

  • Merita incercat. Deasemeni scortisoara, amestecata in pemset, este un condiment ce se potriveste perfect acestui desert.
    De asemeni, un weekend placut.

  • Si eu vreau ca nu am facut inca anul asta. Pup!

  • Cat de bune sunt……….mmm……….tare mult imi plac.
    O zi minunata!

  • Sara pofteste. Astazi cred ca mai fac inca o portie :).
    O saptamana frumoasa!

  • Maria ma bucur mult ca iti plac. Pupici!

  • DiaMar spor la treaba.
    O saptamana frumoasa!

  • Ador galustele cu prune .Iti doresc toate cele bune

  • Dorina iti multumesc de vizita. Te mai astept cu mare drag.
    Ma bucur ca iti plac galustele, eu pot manca zilnic, fara sa ma satur 😀
    O zi frumoasa!

  • nu am mai mancat galuste cu prune din facultate …si atunci pentru prima data am mancat la o colega din ardeal…..dar cred ca am sa le fac si eu …multumesc ptr reteta

  • foarte bune ….super gustoase multumesc pentru reteta!

  • Am auzit ca sunt delicioase, merg sa le fac si eu..merci pt reteta. te pup cu drag. ANA

  • Galuste cu prune…..ce delicatesa!!!!SZILVASGOMBOC-e numele lor in limba maghiara,foarte bune,ti-au iesit frumoase si gustoase ,cred:))))Un truc pentru incepatori,ca galustele sa iasa pufoase,nu tari,eu pun o lingura de margarina la framantat(mama punea untura de porc),asa garantat vor iesi pufoase si moi….Felicitari pentru reteta!

  • Sunt fffff bune :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *