Spirala cu prune si mac

Nu stiu cum se face, dar se pare ca sunt pe aceiasi lungime de unda cu Gaby. Imi programasem desertul de astazi de ceva vreme, iar provocarea Dulce Romanie a picat la fix. Astfel coincidenta a facut sa prepar cam acelasi desert cu Gaby, gazda provocarii de luna aceasta. Iar pentru ca a iesit ceva bun, vi-l prezint si voua.

Ingrediente:

Aluat:
500 g faina
200 ml lapte caldut
80 g zahar
80 g unt
1 praf de sare
1 ou
25 g drojdie proaspata


Unplutura:
300 g mac
100 g zahar
100 ml lapte
2 albusuri
~500 g prune

Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri lapte

Mod de preparare:

 Dizolvam drojdia in putin lapte caldut in care am adaugat o lingura de zahar. Lasam sa activeze 5 minute.
Cernem faina intr-un vas. Facem o gaura in mijloc in care punem oul si drojdia dospita. Adaugam restul de zahar iar pe margini presaram sarea. Incepem sa framanatma si adaugam treptat laptele caldut. Adaugam apoi usor untul topit, dar nu fierbinte.
Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca, pana isi dubleza volumul (~1 ora).
Intre timp pregatim umplutura:
Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand s-a topit zaharul si laptele incepe sa fiarba adaugam macul si amestecam pana se omogenizeaza. Dam deoparte si lasam la racit.
Mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare. Amestecam usor spuma cu macul.

Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.

Impartim aluatul in 3.
Intindem din fiecare bucata de aluat o foaie dreptunghiulara pe care repartizam umplutura de mac.

Rulam foaile formand astfel 3 suluri.
Ungem o tava rotunda cu ulei.
Din primul sul formam o sirala pe care o punem in mijlocul tavii. Continuam cu celelalte doua suluri de aluat, pana umplem tava. (nu stiu cat de bine am reusit sa explic). La final in tava trebuie sa aveti un “melc” destul de mare :).

Prunele le spalam iar apoi le taiem pe jumatate, scotand samburii. Pentru ca am avut prune destul de mari, le-am taiat sferturi.
Bucatile de prune le “indesam” in intreiorul spiralei.
Ungem spirala cu galbenus desfacut in doua linguri de lapte.

Dam apoi la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Lasam sa se raceasca in tava, apoi scotem pe un platou si pudram cu zahar.
Portionam spirala si putem servi :).

Print Friendly, PDF & Email

16 Responses to “Spirala cu prune si mac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *