Tort Krantz

In fiecare an, in ultima zi de noiembrie il sarbatorim pe baietelul nostru drag, Dragos – Andrei. Si nu se poate sarbatoare fara un tort, care sa fie exact de gustul lui.

La multi ani, Andreiut scump si drag!!! La multi ani tuturor sarbatoritilor!!!


Ingrediente:

Blat:
8 oua
160 g zahar
100 g nuci macinate
160 g faina

Crema:
4 oua
200 g zahar
50 ml lapte
1 lingura extract de vanilie
300 g unt
2/3 crocant de nuci

Crocant de nuci:
150 g zahar
150 g samburi de nuca

Sirop:
2 linguri zahar ars
100 ml apa
1 lingura rom

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea blatului. Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma apoi adaugam zaharul si mixam pana cand spuma luceste. Adaugam galbenusurile, pe rand, mixand dupa fiecare. La final adaugam faina amestecata cu nuca macinata si o incorporam usor, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava rotunda (26 cm), tapetata cu hartie de copt. Coacem blatul la foc potrivit pana cand trece testul scobitorii (~ 25 min.).

Scoatem blatul pe un gratar de bucatarie si lasam pana se raceste apoi il taiem in trei foi.

 

Intre timp preparam crocantul de nuci. Punem zaharul pe foc mic si lasam pana cand se topeste si devine auriu. Adaugam samburii de nuca si amestecam bine.  Dam de pe foc si intindem compozitia pe o foaie de copt.

Lasam sa se raceasca apoi o maruntim in robotul de bucatarie.

Separat pregatim crema. Mixam ouale cu zaharul pana se ingroasa apoi adaugam laptele in fir subtire si amestecam. Punem compozitia pe baie de abur si fierbem pana se ingroasa si se tine pe lingura. Dam apoi de pe foc adaugam extractul de vanilie si lasam sa se raceasca.
Intr-un vas mixam untul moale, pana cand devine spumos. Adaugam treptat crema de oua si mixam continuu. La final adaugam 2/3 din crocantul de nuci si amestecam bine.

 Pentru sirop topim zaharul pana devine auriu apoi adaugam apa si lasam sa fiarba pana cand se topeste zaharul. Lasam sa se raceasca si adaugam romul.

Pe un platou asezam o foaie de blat pe care o insiropam putin. Intindem o treime din crema si nivelam. Acoperim cu a doua foaie insiropata peste care intindem inca o treime de crema. Punem si ultima foaie insiropata iar cu restul de crema imbracam tortul inclusiv pe laterale.
Ornam tortul cu crocantul de nuci ramas si eventual cu moate de frisca.
Dam la frigider pentru 3-4 ore iar apoi putem portiona.

 Sursa

Print Friendly, PDF & Email

4 Responses to “Tort Krantz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *