Tarta cu spanac si branzeturi

Am profitat ca s-a mai racorit afara si am dat drumul la cuptor, insa de data asta nu pentru ceva dulce, ci pentru o tarta sarata, ideala pentru cina. A fost pe placul tuturor, chiar si a celor care nu prea adora spanacul ;).



Ingrediente:

Aluat:
400 g faina
200 ml lapte
20 g drojdie proaspata
100 ml ulei
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar

Umplutura:
300 g spanac proaspat
1 ceapa verde
1 usturoi verde
1 morcov
300 g branza framantata de vaci
2 oua
3 linguri smantana grasa
1 cutie mica boabe de porumb dulce
sare, piper
marar
50 g cascaval ras

In plus avem nevoie de:
1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Pentru aluat dizolvam drojdia impreuna cu zaharul in jumatate din cantitatea de lapte caldut si lasam 2-3 minute .
Intr-un bol cernem faina si facem o gropita in mijloc in care vom pune drojdia activata. Pe margini presaram sarea apoi adaugam restul de lapte si incepem sa framantam. Adaugam treptat uleiul si framantam un aluat elastic, care nu se lipeste de mana. Acoperim bolul si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora)
Intre timp pregatim umplutura. Spanacul spalat bine il punem la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 3-4 minute apoi il scoatem si il scurgem bine. Taiem spanacul marunt.
Intr-o cratita calim ceapa si usturoiul in ulei de masline si putina apa pana se inmoaie apoi adaugam morcovul ras si mai lasam 1-2 minute. Adaugam spanacul si amestecam bine. Stingem focul si lasam sa se raceasca putin.
Separat batem bine ouale in care adaugam smantana si 200 g din branza framantata. Adaugam amestecul peste spanac si omogenizam.
La sfarsit adaugam boabele de porumb scurse bine si mararul tocat. Potrivim de sare si piper.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru, usor infainata.
Rupem o bucatica din aluat si o punem deoparte.
Intindem aluatul in foaie rotunda, nu foarte subtire iar apoi il transferam in tava unsa cu unt. Ridicam aluatul si pe marginile tavii si taiem eventualul surplus.
Punem umplutura peste aluat si nivelam.  Adaugam apoi restul de branza si cascavalul ras.

Din aluatul pus deoparte intindem o foaie din care taiem fasii pe care le asezam deasupra placintei.
Batem bine un ou cu care vom unge placinta.

Dam tava la cuptor, la foc potrivit pana cand se rumeneste frumos deasupra.
Scoatem din cuptor si lasam putin sa se raceasca apoi portionam. Este la fel de buna atat calda cat si rece.

Sursa

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *