Tort cu cafea
Partea a doua din seria “tort de Sf. Ion” Asta pentru ca imi iubesc sotul atat de mult incat il serbez 7 zile inainte si 7 zile dupa. Asta ar fi varianta oficiala :). Si varianta neoficiala: o parte din musafiri au fost bolnavi saptamana trecuta, asa ca au venit ieri.
Inspiratia pentru tort este Miha 🙂
Ingrediente:
Blat:
6 oua
150 g zahar
3 linguri ulei
40 g amidon
20 g cacao
100 g faina
1 lingurita praf de copt
100 g nuca macinata
Separam ouale iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana luceste spuma, ca la bezea.
Galbenusurile le amestecamcu uleiul, le turnam peste spuma de albus si amestecam usor.
Faina amestecata cu amidonul, cacaoa si praful de copt o incorporam usor in compozitia de oua.
La final adaugam nuca macinata si amestecam usor pana se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava de 26 cm, tapetata cu hartie de copt.
Dam la cuptor la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Se testeaza cu scobitoarea.
Dupa ce s-a copt scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Crema:
4 galbenusuri
200 g zahar
50 g lapte praf
3 linguri cafea solubila
10 g gelatina
500 ml frisca
Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin vrema. Adaugam apoi laptele praf si la final cafeaua dizolvata in o cescuta cu apa.
Punem amestecul la bain marie pana se ingroasa.
Cand crema de galbenusuri a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina hidratata 5 minute in cateva linguri de apa. Amestecam pana se dizolva. Lasam la racit.
Batem frisca bine si adaugam crema de cafea rece. Amestecam pana se omogenizeaza.
Sirop:
100 ml apa
100 g zahar
1 lingura cafea solubila
Punem la fiert apa cu zaharul 5 minute. Dupa ce a fiert adaugam lingura de cafea si amestecam pana se topeste. Lasam sa se raceasca.
Decor:
150 ml frisca lichida
50 g ciocolata amaruie
3 linguri lapte
arahide imbracate in ciocolata
Asamblarea:
Taiem blatul in trei pe orizontala.
Punem un blat pe platou iar in jurul lui montam inelul de la tava. Insiropam blatul.
Peste blat intindem jumatate din cantitatea de crema si punem al doilea blat insiropat.
Intindem restul de crema si acoperim cu ultimul blat insiropat.
Acoperim si dam la frigider peste noapte.
A doua zi batem frisca si imbracam tortul in frisca. Am tinut cateva linguri pentru a face niste moate.
Topim ciocolata impreuna cu laptele si omogenizam. Lasam putin sa se raceasca apoi punem in posh si trasam linii pe tort.
Mai daugam cateva moate de frisca si arahide imbracate in ciocolata.
Va garantez ca este o bunatate, foarte fin si cu un gust placut de cafea.
Delicios!!!
Multumesc Dana. Pup!
eu am incercat tortul si nu mi-a iesit crema,cand am adaugat crema peste frisca sa subtiat si mai scria in reteta de amidon dar nu se spune cand si unde se foloseste.
Anonim iti multumesc pentru precizare. Am adaugat amidonul si la modul de preparare. Amidonul se amesteca intotdeauna cu faina.
In ce priveste crema, nu stiu de ce s-a subtiat. Daca ai respectat pasii trebuie sa iasa bine. Crema trebuie sa fie rece cand o amesteci cu frisca.
P.S. Mi-ar fi placut sa te semnezi 🙂
arata tare bine si e ceea ce cautam la o crema de cafea…
Naty multumesc. Sper sa-ti placa,cum ne-a placut si noua. Pup!
Bine arata,eu locuiesc in Spania si aici nu se gaseste lapte praf.
Cu ce as putea inlocui?
Multumesc,Camy.
Camy poti inlocui cu praf de cacao instant (Nesquik).
Cam in cati mL de apa trebuie dizolvate cele 3 linguri de cafea?
Cafeaua o dizolvam in ~150 ml apa.