Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate
Prajitura aceasta eu o cunosc ca “Prajitura Snickers” insa putin diferita. Am ales sa fac varianta aceasta, pe care am vazut-o la Miha si mi-a placut mai mult decat cea pe care o cunosteam.
Ingrediente:
Blat:
5 albusuri
100 g zahar
200 g nuca macinata
4 linguri de faina
1 praf de copt
In plus avem nevoie de:
200 g ciocolata alba
Crema:
5 galbenusuri
150 g zahar
200 g unt
200 g nuca taiata
Glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
50 g unt
Mod de preparare:
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana devine lucioasa ca la bezea.
Amestecam faina cu nuca macinata si praful de copt si o incorporam usor in spuma de albusuri. Amestecam usor pana se omogenizeaza.
Turnam aluatul in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana se rumeneste usor deasupra.
Scoatem blatul din tava si il lasam la racit pe un gratar.
Ciocolata alba se rade pe razatoarea cu ochiuri mari iar apoi o punem, in strat uniform peste blatul racit.
Pentru crema:
Caramelizam zaharul, la foc mic. Cand a devenit auriu dam deoparte si adaugam untul taiat cubulete. Amestecam usor pana se omogenizeaza apoi punem iar pe foc mic , pana se ingroasa.
Adaugam pe rand galbenusurile, amestecand dupa fiecare. Fierbem pana se ingroasa si capata consistenta smantanii.
La final adaugam nuca taiata si amestecam bine.
Lasam putin sa se racoreasca (dar sa nu se raceasca) si apoi intindem crema peste blat si dam la frigider.
Pentru glazura:
Punem toate ingredientele la topit pe foc mic. Dam apoi de pe foc si omogenizam.
Intindem glaazura usor racorita, peste crema. Ornam dupa preferinta (eu am folosit aschii de ciocolata) si dam la frigider petru cateva ore.
Portionam si mancam cu pofta, pentru ca e tare buna :).
Si arata de milioane!
Multumesc Gaby. Din toate prajiturile facute pentru Pasti asta s-a mancat prima.
Duminica frumoasa. Pupici!
Super Ancuta, ce bine arata, imi place…O zi placuta.
O prajitura care-mi place si pe care o voi incerca. Cred ca-i un deliciu. Pup!
Multumesc Miodrag. O zi frumoasa.
Sara sper sa-ti placa. Te astept cu impresii. Duminica placuta!
Eu nu stiu sa-mi fi iesit pana acum nici o crema caramel, desi sunt topita dupa ea. Tb sa o incerc pe a ta. Dar daca cumva nu-mi iese, apoi chiar ma las pagubasa :))
Betty nu te lasa pagubasa. Sa-mi spui cum ti-a iesit. Uite aici inca o crema caramel: http://laancuta.blogspot.com/2011/09/prajitura-cu-foi-si-crema-caramel.html
O zi frumoasa!
Oare nu e prajitura Snickers ??? Cam seamana cu ciocolata …. Te pup !
Ba da Mire. Am scris ca eu o cunosc ca prajitura Snickers, dar putin diferita. Pupici!
Ancuta, I've made it!! 🙂 Mi-a reusit crema de caramel, desi la un moment dat am avut ceva emotii ca dupa ce am pus untul mi s-a strans caramelul ca atunci cand pui apa. Pana la urma s-a desfacut la fierbere, dar as vrea sa te intreb totusi daca are importanta daca pui untul taiat cubulete (si il pui pe rand?) si daca untul tb sa fie rece sau la temperatura camerei? Mersi mult. De gustat n-am gustat-o inca,ca abia ce am terminat de pus glazura, dar dupa cum arata, cred ca-i delicioasa
Betty ma bucur ca ti-a iesit. Untul am scris ca il pun cubulete. Eu l-am pus tot odata si a fost la temperatura camerei. Daca amesteci energic cand il pui nu se va mai strange.
Pupici si o zi frumoasa!
Ok, inteles sa traiti! 😀 Oricum a fost fff buna. Si sotul meu cand a gustat-o zicea..ori mi-e mie foarte foame, ori prajitura asta chiar e ff buna! :)) Mersi inca o data de reteta
Betty ma bucur mult ca v-a placut. Mie imi place caramelul, asa ca praji asta e exact pe gustul meu. Pupici!
pt glazura se fierbe frisca?adica si frisca?
Pentru glazura punem toate ingredientele pe foc mic (si frisca) insa nu le vom fierbe. Aducem pana la temperatura de fierbere apoi dam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza.
Sper ca iti este de ajutor raspunsul. O zi frumoasa!
arata bine
Multumesc Miha. Ma bucur ca iti place.
Sunt putin cam nelamurita…frisca se pune pe foc impreuna cu celelalte ingrediente lichida sau batuta spuma ?multumesc
Gabriela frisca se pune lichida pe foc, impreuna cu celelalte ingrediente.
O zi buna.
Multumesc,o sa incerc reteta de sarbatori si o sa revin cu pareri.
O zi buna!
Gabriela sper sa-ti placa. Sarbatori fericite!
nuca si caramelul se intareste pe prajitura
arata superb sper sa fie si asa de buna si o imtrebare nuca si caramelul se intaresc pe prajitura?
Anonim daca iti place caramelul sigur iti va place si aceasta prajitura. Caramelul nu va curge, dar nici nu devine casant.
Sarbatori fericite!
Ti-am gasit intamplator poza ta, trunchiata, aici:
http://3wee.ro/2011/10/12/prajitura-snickers/
sub alta denumire. Cat a taiat din poza tot a mai ramas …cuta.
Multumesc Sara. Le-am scris un comentariu, dar nu cred ca se va sesiza cineva. Din pacatate sunt tot mai multe persoane care fura 🙁
e f buna intr-adevar, eu am facut-o!!
felicitari!!
Ma bucur ca ti-a placut.
Te mai astept cu drag!
O sa incerc si eu sa o fac,dar as vrea sa te intreb aproximativ cate portii ti-au iesit?Mersi anticipat!
Nikole nu pot sa-ti spun exact cate portii iasa. Asta depinde de cat de mari tai bucatile. Prajitura am facut-o in tava de 25×35 cm.
Sper ca iti este de ajutor raspunsul. O zi frumoasa!
Mersi de raspuns.O zi frumoasa si tie!
Multumesc din suflet pentru reteta extraordinara!!!!Am facut ieri prajiturica si toata familia mea a fost pur si simplu incantata!!Foaaaaarte gustos!
Ma bucur tare mult ca v-a placut. Iti multumesc pentru vizita.
Weekend placut va doresc!
as vrea sa intreb si eu, la crema, de ce s-a separat untul de zahar(caramel ) cand l-am dat la racit?
In ce moment ai dat la racit caramelul? Dupa ce adaugi untul amesteci pana se topeste iar apoi pui pe foc mic si amesteci continuu. Nu am inteles cand anume s-a separat untul de zahar.
abia astept s-o fac nepoteilor mei!
Sunt sigura ca o se le placa nepoteilor. O zi frumoasa!
Salvez reteta pentru sarbatori!:)
Arata splendid!
Buna Ancuta.Eu am incercat acum sa fac prajitura dar nu mi/a iesit caramelul.Mai bine zis cand am inceput sa pun galbenusurile mi sau coagulat.(sau separat ca si cum ar fi un galbenus fiert sfarmat).ce am gresit oare?
Galbenusurile trebuie puse pe rand si trebuie amestecat energic dupa fiecare, pana se incorporeaza. Focul trebuie sa fie foarte mic, sau poate chiar sa tragi putin cratita de pe foc.
Am facut si eu prajitura pentru aceste sarbatori. Este foarte buna! Merita facuta si savurata! Anca din IASI
Anca ma bucur ca ti-a placut. Iti multumesc ca ai revenit cu impresii.
Sarbatori cu liniste si sanatate!
Buna Ancuta! Am incercat sa fac prajitura dar nu mi-a iesti crema de caramel. Cand am adaugat galbenusul s-a taiat. Poti sa imi explici cand sa pun galbenusire ?? cand e caramelul rece?? cat sa las sa fiarba zaharul?? Multumesc.
Sper ca raspunsul meu nu vine prea tarziu. Zaharul il lasi sa fiarba impreuna cu untul pana se ingroasa putin apoi dai focul mic sau choiar tragi vasul de pe foc si adaugi galbenusurile amestecand energic.
Sper sa iti reuseasca si sa iti placa prajitura.
Arata foarte bine prajitura, trebuie sa incerc si eu reteta.
Multumesc frumos. Te astept cu impresii.
Weekend frumos!
Felicitari Ancuta,
pentru toate retetele,prajitura asta este foarte fina si gustoasa.
Multumesc Lili.
am facut-o saptamana aceasta , e super de indata ce o gusti nu te mai poti opri , multumesc de reteta delicioasa
Ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept cu drag!
Am facut-o de Pasti si a fost devorata! Cum as putea sa o transform in tort? Multumesc din suflet!
Ma bucur ca a avut succes prajitura. Daca o vrei sub forma de tort coci blatul in tava rotunda (26 cm) iar apoi urmezi pasii, ca si pentru prajitura.
O zi frumoasa!
Oare nu va fi prea gros blatul? Multumesc!
Daca e prea gros il poti taia si folosesti doar jumatate. Daca il faci din oua mai putine, vei avea si crema mai putina.
Te astept cu impresii. Spor!
Arata super.. Sa vedem daca va iesi si a mea la fel 🙂 Blatul este in cuptor.. urmeaza sa fac crema.. 😉
Desi m-am luptat cu caramelul am reusit si dupa ce juriul a gustat …victorie.Am asteptat Craciunul sa o fac si cred ca o sa fiu la inaltime si cu aceasta prajitura.
Multumesc!
Acum sa vina Mosul!!!!
Anca ma bucur ca ai incercat reteta si ca a fost un succes. Sigur Mosul a fost generos ;).
Sarbatori linistite in continuare!
Cat timp(minute) trebuie lăsat în cuptor aluatul?
Blatul trebuie copt ~ 20 de minute, dar timpul de coacere difera in functie de fiecare cuptor. Spor la copt!
Mulțumesc frumos
Bună! As dori o comandă de prăjituri ca acestea. Ați dori sa acceptati?
Buna seara!AS dori o comanda de prajitura Snickers.
Se poate?
Buna seara!AS dori o comanda de prajitura Snickers.
Se poate?
Imi pare rau dar nu fac prajituri la comanda, din lipsa de timp.