Cozonac cu urda si lapte batut

Am primit o bucata mare de urda si m-am tot gandit ce sa fac cu ea. Clatite mancasem de curand, asa ca trebuia sa fie altceva. Asa am ajuns la acest cozonac pufos si bun. Iar pentru ca nu aveam niciun strop de lapte in casa, l-am facut cu lapte batut. A iesit o bunatate si toata lumea a fost incantata.

Ingrediente:

Aluat pentru 2 cozonaci:
3 oua
48 g drojdie proaspata
150 g zahar
300 ml lapte batut
100 g unt
830 g faina
1/2 lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie


Pentru umplutura:
750 g urda
4 oua
5-6 linguri zahar
coaja rasa de lamaie
2 plicuri zahar vanilat
stafide (optional)

Pentru uns:
1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte (sau apa)

Mod de preparare:

Eu am pregatit aluatul in robot, dar pentru cine vrea sa framante aluatul cu mana, poate proceda in felul urmator:
Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte batut caldut si lasam sa creasca putin.
Intr-un castron cernem faina si presaram pe margine sarea. Adaugam in mijlocul fainii zaharul, coaja de lamaie si maiaua. Amestecam putin iar apoi adaugam ouale si incepem sa framantam.
Adaugam treptat laptele batut caldut si farmantam bine. Dupa ce s-a omogenizat adaugam untul topit si lacit si framantam pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
Si pentru framantatul cu robotul folosesc aceiasi ordine, dar sar peste etapa de framantat din greu. Asta va fi treaba robotului :))).

Rasturnam aluatul intr-un castron incapator si acoperim cu un prosop curat. Lasam la caldura pana isi dubleaza volumul. La caldura care a fost in casa nu a trebuit sa il las prea mult la dospit :D.

Intre timp pregatim umplutura. Mixam bine urda cu zaharul si zaharul vanilat iar apoi adaugam galbenusurile si coaja de lamaie si amestecam pana se omogenizeaza.
batem albusurile spuma cu un praf de sare si le incorporam in crema de urda. La final adaugam stafidele.

Rasturnam aluatul pe planul de lucru usor infainat. Impartim aluatul in doua parti egale.
Intindem apoi o parte de aluat in foaie dreptunghiulara si repartizam pe toata suprafata jumatate din crema de urda.

Rulam foaia pe latura cea mai lunga si asezam apoi cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa bine cu unt.
Cu cealalta parte de aluat putem sa procedam la fel. Eu am vrut sa fac si un cozonac rasucit si astfel am impartit restul de aluat in doua parti egale. Am intins doua foi pe care le-am unplut cu crema ramasa si apoi le-am rulat.

Sulurile formate le-am rasucit apoi le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt.
Acoperim tavile si le lasam inca 15-20 de minute, la loc caldut.

Ungem cozonacii cu galbenus iar apoi ii dam la cuptor, la foc maricel timp de 10 minute. Dam apoi focul la minim si coacem cozonacii inca 30-40 de minute. Incercam cu scobitoarea.
Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca.
Se potrivesc perfect cu o cana de lapte sau o cafea mare 🙂

8 Responses to “Cozonac cu urda si lapte batut

  • Uau ce bine arata, iar dungulitele de urda, mi-au facut o poftaaa… vreau si eu o feliuta… Pup !!!

  • Daniela, o feliuta virtula iti dau cu mare drag. Altfel nu se poate pentru ca esti prea departe si pentru ca s-a papat cat ai clipi :D.
    Seara frumoasa! Pup!

  • Ei bine eu sunt topita dupa cozonac indiferent de umplutura dar cu urda sincera sa fiu nu am mancat dar tare curioasa asi fi sa-i simt gustul.
    O seara placuta!

  • maria, a fost ideea unei colege si a fost o idee foarte buna. Mie mi-a placut foarte mult cum mi-a iesit aluatul cu lapte batut.
    O zi frumoasa!

  • interesanta combinatia; cred ca este suuper bun 😛

  • Multumesc Mire. A fost foarte bun.
    Pup!

  • Arata atat de bine! O feliuta chiar si virtuala vreau si eu! :))

  • Multumesc mult Miha. Sigur ca te servesc, chiar si cu doua feliute :D.
    Pupici si o zi frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *