Pogaci cu jumari
Iata ca Passion4Cooking de la Electrolux a ajuns si in Ardeal. No si daca tot sunt (si) ardeleanca m-am hotarat sa particip la acest concurs cu o reteta tare indragita prin aceste locuri, si anume: pogaci cu jumari. Ele se potrivesc parca mai bine iarna, dupa taiatul porcului, dar cum la noi e inca frig, cred ca merg si in aprilie :).
Dar sa trecem la treaba, ca e de lucru, nu gluma 😉
Ingrediente:
600 g faina
25 g drojdie proaspata
2 oua
2 linguri smantana
100 g untura
200 ml lapte caldut
1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
250 g jumari
sare, piper
1 ou pentru uns
chimen
Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut. Acoperim si lasam sa creasca (~10 minute).
Cernem faina intr-un vas incapator si facem o gropita in mijloc. Adaugam in aceasta gropita drojdia activata si ouale. Pe margini punem sarea si incepem sa amestecam. Adaugam apoi untura, care a asta la temperatura camerei, smantana si apoi laptele caldut. Framantam un aluat nelipicios.
Acoperim vasul si lasam la loc caldut pana isi dubleza volumul.
Pana dospeste aluatul ne ocupam de pasta de jumari. Trebuie sa va spun ca din 2,5 kg de slanina mi-au iesit jumari pentru doua portii de pogaci si cateva pentru astamparat pofta 🙂
Revenim deci la jumarile pentru pogaci. Pe acestea le dam pe masina de tocat iar apoi le condimentam cu sare si piper, dupa gust (~ 1 lingurita din fiecare).
Dupa ce a dospit aluatul il intindem in foaie dreptunghiulara. Pasta de jumari o impartim in trei parti egale. Ungem aluatul cu o parte din pasta de jumari si il impaturam pana la jumatate pe partea lunga. Aducem si cealalta jumatate peste iar apoi procedam la fel si din partea scurta. Sper ca imaginile sa explice mai bine ca mine 🙂
Dam aluatul la frigider pentru o jumatate de ora apoi repetam procedeul inca de doua ori.
Aceasta operatiune va lua mai mult timp, dar pogacile vor deveni foietate si bune. Daca insa nu aveti timp, se poate unge aluatul cu toata pasta de jumari, se impatura si se da la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce a stat a treia oara la frigider intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire si decupam pogacile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde.
Asezam pogacile in tava tapetata cu hartie de copt si lasam 20 de minute pana cresc frumusel.
Ungem apoi pogacile cu ou batut si presaram chimen.
Coacem in cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pana se rumenesc deasupra.
Imi plac mult, face si soacra mea.
Ai ce faineeeeee si-nfoiate!!!
S-au infoiat in pene :))
Cristina, ma bucur ca iti plac. Pupici!
Succes…ai sanse mari, arata perfect!
Multumesc Viviana! Pupici!
Ce frumusele sunt! Se vad bine straturile si la tine,eu am fost incantata de cat de usor au fost de facut. Bafta si ce intr-un gand am fost:)))
Bafta si tie Adina! Nici daca ne vorbeam nu reuseam sa facem acelasi lucru :))
Very nice blog post. I certainly love this site. Continue the good work!
Here is my web blog – Cooking Simple Vegetables