Tort exotic

Saptamana trecuta mi-am sarbatorit sotul, si cum altfel decat cu un tort special. Este o combinatie foarte interesanta de arome. Sper sa va placa si sa-l incercati (despre tort vorbim, sa fie clar :))).


Ingrediente:

Blat:
100 g alune de padure nesarate
2 oua
100 g zahar
esenta de vanilie
100 g unt
50 g faina

Jeleu de visine:
1 cana visine fara samburi
100 ml suc de porocale
100 ml apa
50 g zahar
esenta de vanilie
7 g gelatina 

Mousse de mango:
1 mango
80 g zahar
150 ml suc de portocale
220 ml smantana pentru frisca
esenta de portocale
1 lingurita zeama de lamaie
13 g gelatina

Crema de lapte condensat:
1 cutie lapte condensat (397 g)
1 banana
1 lingura esenta de migdale
70 g coniac
100 ml lapte
16 g gelatina
50 ml apa pentru diluat gelatina

Jeleu de mango:
1 mango
400 ml apa
50 g zahar
1 lingura esenta de lamaie
6 g gelatina

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea blatului. Mixam bine ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul.Adaugam apoi untul topit si esenta. Adaugam alunele macinate si faina in compozitie, amestecand usor.

Turnam compozitia in tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit tava cu diametrul de 26 cm.
Coacem in cuptorul preancalzit, la foc mediu timp de 20-30 de minute.
Scoatem blatul de un gratar de bucatarie si il lasam la racit.

Intre timp ne ocupam de jeleul de visine. Punem gelatina la hidratat in 5 linguri de apa rece.
Mixam visinele iar apoi le amestecam cu restul ingredientelor. Punem totul la foc si lasam sa fiarba cateva minute.
Dam de pe foc si cand s-a racorit putin (atat cat sa nu mai arda la deget) adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva.
Turnam jeleul in forme (eu am folosit doua cutii patrate) si dam la frigider pana se intareste.

Pana sta jeleul la frigider, ne ocupam de mousse-ul de mango. La inceput punem gelatina la hidratat in 50 ml apa rece.
Curatam fructul de mango si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Il punem apoi la fiert impreuna cu zaharul si sucul de portocale. Lasam sa fiarba 4-5 minute apoi il dam de pe foc si il pasam cu mixerul vertical. Lasam sa se raceasca putin, cat sa nu mai friga la deget, adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva. Lasam sa se raceasca si intre timp mixam bine smantana pentru frisca.
Adaugam frisca batuta peste pasta de mango racita si amestecam usor.
Montam in jurul blatului un inel de tort si turnam mousse-ul de mango. Dam la frigider pana se intareste.

 Dupa ce s-a intarit crema, aranjam jeleul de visine in mijlocul tortului si incepem sa pregatim crema de lapte condensat.
Punem gelatina la hidratat in 50 ml apa rece.
Laptele il punem la incalzit. Luam de pe foc si adaugam gelatina hidratata.
Pasam banana cu o furculita si o adaugam in laptele condensat. Cand laptele a ajuns la temperatura camerei il amestecam cu laptele condensat. La final adaugam coniacul si esenta.
Turnam crema peste tort si dam la frigider pana se intareste.

Urmeaza apoi ultimul strat: jeleul de mango.
Curatam fructul si il dam pe razatoare apoi il punem la fiert impreuna cu apa si zaharul. Lasam sa fiarba 15 minute.
Luam de pe foc si mixam cu un mixer vertical. Adaugam esenta de lamaie si cand a atins o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina pe care am hidratat-o in prealabil in 5 linguri de apa rece.
Lasam sa se raceasca apoi il turnam peste crema de lapte condensat.
Dam tortul la frigider pentru inca o ora apoi il decoram dupa preferinte. Eu am folosit piersici din compot si ciocolata alba topita.

Pevestea a fost lunga, torul nu a fost chiar asa de greu de preparat cum pare, iar gustul a fost unul senzational.

Multumesc Anto!

Print Friendly, PDF & Email

10 Responses to “Tort exotic

Leave a Reply to Cristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *