Tort cu mascarpone si capsuni

Tortul de astazi este unul cu totul special. L-am facut cu cel mai mare drag pentru piticul meu, care intre timp nu mai este pitic, ci un baietel istet, frumos (ca doar are cui sa-i semene :)) ) si cateodata strengar (cica asa sunt baietii). Cu nostalgie ma gandesc ca au trecut cinci ani, frumosi, cateodata grei, dar frumosi…CEI MAI FRUMOSI.

 La multi ani pitic scump si drag!!!

P.S. Ingredientele le-a ales sarbatoritul, si nu l-am putut refuza, asa ca am avut tort cu ciocolata si capsuni 🙂


Ingrediente:

Blat:
2 oua
2 linguri apa
80 g zahar
40 g faina
40 g amidon
1 lingurita praf de copt
1 lingurita extract de vanilie

Crema:
130 g ciocolata alba
100 ml lapte
250 g mascarpone
300 ml smantana pentru frisca
3 linguri zahar pudra
15 g gelatina
350 g capsuni

Jeleu de capsuni:
500 g capsuni
~150 ml apa
5-6 linguri de zahar
3 plicuri tort gelee rosu

Bordura de ciocolata:
130 g ciocolata cu lapte

In plus avem nenoie de:
1 cutie mini eclere cu vanilie (congelate)

Mod de preparare:

Pentru blat mixam albusurile cu un praf de sare pana cand devin spuma apoi adaugam zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa. Adaugam cele doua linguri de apa iar apoi galbenusurile mixand dupa fiecare. Amestecam faina cu amidonul si praful de copt si le incorporam usor in compozitie, cu miscari de jos in sus. La final adaugam extractul de vanilie si amestecam usor.

Turnam compozitia in tava rotunda (26 cm diametru), tapetata cu hartie de copt..
Dam la cupotor la foc potrivit, pana cand se rumeneste usor deasupra si trece testul scobitorii. Scoatem blatul de un gratar de bucatarie si il lasam sa se raceasca.

Intre timp pregatim crema.
Curatam capsunile de codite apoi le taiem bucatele. Gelatina o punem la hidratat in 5 linguri de apa rece.
Ciocolata o rupem bucati si o punem pe foc mic impreuna cu laptele. Cand s-a topit dam de pe foc si amestecam pana cand se omogenizeaza. Lasam putin sa se raceasca.
Topim gelatina la foc foarte mic, avand grija sa nu fiarba. Adaugam cate o lingura din ciocolata topita si amestecam bine apoi incorporam toata gelatina in ciocolata topita.
Separat mixam branza mascarpone pana cand devine cremoasa apoi adaugam ciocolata amestecata cu gelatina. Mixam pana cand se omogenizeaza.
Mixam smantana pentru frisca iar apoi adaugam zaharul pudra si mixam pana cand devine spumoasa. Adaugam crema mascarpone usor peste frisca si amestecam su miscari de jos in sus pana cand se omogenizeaza.
La final adaugam capunile taiate si amestecam usor.

 Pe un platou asezam blatul in jurul caruia montam ineleul de tort. Punem jumatate din crema apoi asezam mini eclerele inghetate si acoperim cu restul de crema.

Dam tortul la frigider pentru 2 ore.

Pentru jeleul de capsuni taiem capsunile apoi le zdrobim cu mixerul vertical. Peste piureul de capsuni adaugam apa, pana cand avem 700 ml de lichid (~150 ml apa).
Praful de jeleu il amestecam cu zaharul apoi adaugam usor piureul de capsuni si amestecam pana cand se omogenizeaza. Punem compozitia pe foc si fierbem ~1 minut. Dam deoparte si lasam putin sa ajunga la o temperatura suportabila la deget. Turnam apoi jeleul peste crema si dam la frigider pana cand se intareste.

Pentru bordura taiem o fasie de hartie de copt cat circumferinta tortului apoi topim ciocolata la foc mic. Desenam modele pe fasia de hartie, incat la final sa semene cu o dantela. Lasam sa se intareasca atat cat sa nu mai curga apoi o lipim pe marginea tortului si montam inelul. Dam la frigider pana cand se intareste bordura iar apoi desfacem hartia de copt.

Ornam torul dupa preferinte iar apoi il putem felia.

Print Friendly, PDF & Email

13 Responses to “Tort cu mascarpone si capsuni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *