Tort cu ciocolata si caramel

Vreau sa va multumesc tuturor pentru urarile de astazi. Simt ca am intinerit cu un an :). Cel mai frumos cadou anul acesta a fost nasterea fetitei noastre Daria – Sofia … o printesa, asa cum o alinta fratiorul ei. Tot ce-mi doresc este sa fim sanatosi.

Tortul de astazi are ca inspiratie unul din torturile vecinei mele Timea. Este un tort destul de dulce, dar foarte gustos, pentru cei care iubesc caramelul.



Ingrediente:

Blat:
5 oua
100 g zahar
50 ml lapte
140 ml ulei
50 g gris macinat fin
40 g cacao
70 g faina
2 linguri miere
1 lingurita praf de copt
1 lingurita extract de vanilie

Crema de ciocolata:
200 ml smantana pentru frisca
200 g ciocolata amaruie
1 lingura unt

Caramel:
1 pahar zahar
1 pahar apa
3 linguri faina
1 ou
3 linguri zahar
125 g unt

Bordura de ciocolata:
200 g ciocolata

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea blatului. Mixam galbenusurile cu zaharul si extractul de vaniliepana cand se albesc. Separat amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat
apoi le incorporam in crema de galbenusuri. Adaugam apoi laptele, uleiul
si mierea si amestecam pana se omogenizeaza.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare apoi le incorporam usor in compozitie.
Impartim aluatul in doua parti egale si coacem doua foi in tava rotunda
(26 cm) tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit, timp de ~15 minute.
Scoatem foile pe un gratar de bucatarie. Indepeartam hartia de copt doar dupa ce blaturile s-au racit complet.

Pentru crema de ciocolata punem la topit, pe foc mic, ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca. Dam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana se omogenizeaza apoi dam vasul la frigider pentru minim o ora.
Dupa ce a stat la frigider mixam crema pana devine spumoasa.

Pentru caramel topim zaharul, la foc mic, pana devine auriu. Adaugam apa avand grija la aburi, apoi punem pe foc si lasam sa fiarba pana cand se topeste zaharul caramel. Dam deoparte si lasam sa se raceasca complet.
Separat mixam faina cu oul si cele 3 linguri de zahar apoi adaugam siropul de zhar ars. Punem vasul pe foc si fierbem pana cand se ingroasa, amestecand continuu.
Dam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana cand se omogenizeaza.
Dam vasul la frigider pentru o ora.
Pentru asamblarea tortului asezam pe un platou un blat iar in jurul lui montam inelul pentru tort.
Peste blat intindem jumatate din crema de ciocolata apoi jumatate de caramel. Asezam al doilea blat peste care punem restul cremei de ciocolata si apoi caramelul ramas.
Peste caramel punem ornamentele pentru tort, sau in cazul meu, ciocolata taiata (de divesrse culori)
Dam tortul la frigider peste noapte.
A doua zi desfacem inelul de tort si finisam marginile cu un cutit lat.
Eu am facut o borsura de ciocolata pentru care am topit 200 g ciocolata. Cu o lingura am trasat modele pe o foaie de copt si am lasat-o sa se raceasca apoi am pus borsura in jurul tortului si am dat la frigider pana in momentul servirii.

Print Friendly, PDF & Email

11 Responses to “Tort cu ciocolata si caramel

Leave a Reply to Miha Ela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *