Tort cu ciocolata alba si lime
In perioada de iarna avem multe aniversari in familie. Cea mai importanta ramane insa ziua mezinei. Anul trecum am scapat usor, cu un tort dupa dorintele mele, adica simplu. Anul acesta insa am avut indicatii precise: tort cu Sven! Pentru ca nu sunt atat de talentata si pentru ca nu am gasit un Sven de vanzare, am negociat ca tortul sa fie cu Elsa, Ana si Olaf. Am reusit sa castig negocierile, asa ca va prezint tortul cu Elsa, Ana si Olaf!
Foi:
6 oua
120 g zahar
30 ml lapte
150 ml ulei
3 linguri gris macinat
3 linguri cacao
3 linguri faina
3 linguri miere
2 lingurite rase praf de copt
1 plic zahar vanilat
Crema ganache de ciocolata alba:
250 g ciocolata alba
300 ml frisca lichida
100 g nuca taiata marunt
1 foaie gelatina
Crema de lime:
350 g iaurt gras
80 g zahar
coaja si sucul de la o lime
150 ml frisca lichida
10 g gelatina (1 plic)
5-6 biscuiti Oreo
Pentru decor:
pasta de zahar
figurine
Mod de preparare:
Incepem cu pregatirea compozitiei pentru foi. Mixam galbenusurile cu zaharul si vanilia pana se albesc si isi dubleaza volumul.
Amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat si le
incorporam in crema de galbenusuri. Adaugam apoi treptat laptele iar
apoi uleiul si mierea si mixam bine.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi le incorporam usor in compozitie.
Impartim compozitia in trei si coacem 3 foi in tava rotunda (26 cm)
tapetata cu hartie de copt. Coacem foile la foc potrivit timp de 10-12
minute. Le lasam apoi la racit pe un gratar, fara a le suprapune. Dupa ce
s-au racit putem sa indepartam hartia de copt.
Pentru crema ganache punem la topit ciocolata rupta bucati impreuna cu jumatate din cantitatea de frisca.
Cand ajunge la punctul de fierbere, dam de pe foc si omogenizam.
Cand a juns la temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata in prealabil in apa rece.
Omogenizam si lasam la racit.
Batem restul de frisca si adaugam ciocolata racita. Amestecam pana se omogenizeaza.
La final adaugam nuca taiata si amestecam usor.
Pe un platou punem o foaie de blat iar in jurul ei montam un inel de tort. Punem toata crema si nivelam. Acoperim cu cealalta foaie de blat si dam la frigider pana pregatim crema de lime.
Pentru crema de lime amestecam iaurtul cu zaharul, coaja si sucul de lime.
Hidratam gelatina 5 minute in 2-3 linguri de apa rece apoi o punem pe foc mic sa se dizolve. Nu lasam sa fiarba!
Luam cate o lingura din amestecul de iaurt si adaugam peste gelatina si omogenizam.
Turnam apoi gelatina peste iaurtul ramas. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Batem bine frisca iar apoi o amestecam cu iaurtul racit. La final adaugam biscuitii rupti bucatele, fara a pune si firimiturile si amestecam usor.
Scoatem tortul din frigider si punem crema de lime. Nivelam si apoi acoperim cu ultima foaie.
Dam la frigider pentru cateva ore, sau peste noapte.
A doua zi scoatem inelul din jurul tortului si ungem toata suprafata cu unt moale. Imbracam apoi tortul in pasta de zahar si ornam dupa preferinte.
Daca nu doriti sa imbracati tortul in pasta de zahar, renuntati la stratul de unt si ornati dupa preferinte.