Pariziene cu mar

Pentru ca iarna inca ne mai da tarcoale, cel mai bun lucru este sa dam drumul la cuptoare. La noi acasa aluatul dospit este foarte iubit, asa ca m-am gandit sa coc niste pariziene cu mar.

Ingrediente Pariziene cu mar:

Aluat:

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 70 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingura rom

Umplutura:

  • 6-7 mere
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare Pariziene cu mar:

Incepem cu pregatirea aluatului. Drojdia o amestecam cu o lingura de zahar si adaugam 5-6 linguri din laptele caldut. Amestecam pana se dizolva apoi lasam 10 minute pana cand se activeaza.

Intr-un bol cernem faina si adaugam zaharul iar pe margine adaugam praful de sare. Facem o gropita in mijlocul fainii si adaugam drojdia activata. Amestecam usor apoi adaugam ouale batute, restul de lapte, coaja de portocala si romul. Incepem sa framantam aluatul iar la final adaugam uleiul si farmantam pana cand nu se mai lipeste de mana. Daca mai este nevoie, se mai poate adauga putina faina.

Aluatul se poate framanta si cu robotul, sau se poate pune in masina de paine.

Dupa ce am framantat bine aluatul, il acoperim cu folie alimentara si il lasam la loc caldut timp de 1 ora. In acest timp aluatul isi va dubla volumul.

Pana cand aluatul creste, ne vom ocupa de pregatirea umpluturii pentru pariziene. Merele le curatam si apoi le dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Le stoarcem putin apoi le punem intr-o cratita pe foc, impreuna cu zaharul. Lasam merele pe foc pana cand se evapora tot sucul lasat de mere. Amestecam din cand in cand, pentru a evita lipirea merelor de fundul cratitei.

Dam apoi doaparte si adaugam scortisoara. Amestecam pana cand se omogenizeaza si lasam sa se raceasca.

Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe masa infainata si il impartim in bilute egale, de marimea unei caise. Luam cate o biluta, o intindem in forma patrata. Pe una din laturi punem o lingura de mere iar partea opusa o taiem fasii. Rulam incepand din partea cu umplutura si asezam ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.

La fel procedam pana cand epuizam toate bilutele de aluat si umplutura de mere.

Lasam parizienele in tava timp de 15 minute, la dospit. Intre timp desfacem galbenusul in doua linguri de lapte, apoi ungem parizienele.

Dam tava la cuptor, la foc potrivit (180 °C) timp de 25-30 de minute, pana cand se rumenesc frumos.

Scoatem din cuptor, si lasam la racit, apoi le putem servi. Sunt perfecte lana o ceasca de cafea sau o cana cu lapte.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *