Chifle cu seminte

Cred ca stiti deja ca iubim painea facuta in casa. De multa vreme nu mai cumparam paine, doar in cazuri exceptionale. Copii insa iubesc chiflele iar reteta acesta este perfecta: chifle pufoase la interior si crocante la exterior. In timpul scolii sunt perfecte pentru pachetel, dar nici in vacanta nu sunt refuzate. Iar cum afara s-a racorit, putem sa dam drumul la cuptor, fara sa ne “coacem” si noi.

Puteti folosi ce fel de semninte doriti. Mie imi place foarte mult amestecul de seminte de la Sanovita, si il folosesc foarte des.

Ingrediente:

Aluat:

  • 750 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 50 g unt
  • 2 oua
  • 250 ml lapte
  • 100 ml apa

Pentru uns:

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea aluatului pentru chifle. Dizolvam drojdia impreuna cu zaharul in 4-5 linguri de lapte caldut. Lasam sa creasca 10 minute.

Intre timp cernem faina intr-un bol incapator. Facem o gropita in mijlocul fainii si adaugam drojdia activata si ouale batute usor. Pe margine adaugam sarea si incepem sa framantam. Adaugam apoi restul de lapte caldut, apa si untul topit, dar nu fierbinte. Framantam un aluat care nu se mai lipeste de maini. Acoperim vasul si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a dospit rastunam aluatul pe planul de lucru si framantam putin, pentru a elimina aerul. Impartim aluatul in bucati egale si modelam chifle. Mie mi-au iesit 15 chifle

Asezam chiflele in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim si lasam inca 15 minute sa dospeasca.

Intre timp desfacem galbenusul in 2 linguri de lapte si apoi ungem chiflele si presaram seminte.

Dam tava la cuptor, la foc potrivit 180 °C, pana cand se rumenesc (~35 min).

Dupa ce s-au copt, le lasam sa se raceasca putin, apoi le putem savura :).

Sursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *