Prajitura Krantz
Bine v-am regasit, dupa o lunga pauza de blog! In toata perioada de pauza nu am stat degeaba, am gatit si experimentat retete mai vechi si mai noi. O sa mai urmeze si alte retete noi si promit sa postez cu regularitate.
Astazi v-am adus o projitura cremoasa si delicioasa. Noi suntem mari iubitori de nuca si caramel, deci este fix pe gustul nostru. Sper sa o incercati si sa va placa. Daca doriti sa incercati varianta tortului Krantz, il gasiti aici.
Ingrediente:
Bezea de nuca:
- 10 albusuri
- 10 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 lingurite praf de copt
- 200 g nuca macinata
Crema vanilie:
- 10 galbenusuri
- 8 linguri zahar
- 5 linguri lapte
- esenta vanilie
- 300 g unt 82% grasime
Krantz:
- 8 linguri zahar
- 8 linguri nuca
Mod de preparare:
Incepem cu pregatirea foilor. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam pana cand se topeste iar spuma devine ferma si lucioasa. Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata. Amestecam usor cu miscari de jos in sus, pana cand se incorporeaza.
Impartim compozitia in doua parti egale pe care le intindem in tava de 30*40 cm (tava mare de la aragaz), tapetata cu hartie de copt.
Coacem foile pe rand, in cuptorul preincalzit la 170 grade, timp de ~15 minute.
Scoatem foile din tava si le lasam sa se raceasca, apoi indepartam hartia de copt si taiem fiecare foaie pe jumatate, astfel vom obtine 4 foi cu dimensiunea de 20*30 cm.
Pentru crema mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc apoi adaugam laptele si omogenizam. Punem compozitia pe foc mic, intr-o oala cu fundul dublu, sau pe baie de abur si amestecam continuu, pana cand incepe se ingroasa. Dam de pe foc si adaugam esenta de vanilie.
Acoperim crema cu folie alimentara, pe toata suprafata, pentru a evita producerea pojghitei. Lasam sa se raceasca.
Untul moale il mixam bine apoi adaugam treptat crema racita si mixam. Impartim crema in patru parti egale.
Pregatim si krantzul pentru decor. Caramelizam zaharul pe foc mic apoi adaugam nucile si amestecam bine.
Rasturnam pe o hartie de copt si lasam sa se raceasca apoi il macinam.
Pentru asamblarea prajiturii ungem fiecare foaie cu o parte din crema de vanilie iar deasupra ornam cu kranzt macinat.
Dam la frigider pana in momentul servirii.