Prajitura Tosca

O prajitura de care m-am indragostit. Ca multe din bunatatile pe care le-am incercat si aceasta este preluata tot de la Miha. O aveam de multa vreme in plan iar acum i-a venit randul. Toti cei care au gustat-o au fost incantati. Dar sa trecem la treaba 🙂

Ingrediente:

Blat:

6 albusuri
150 g zahar
50 g mac
2 linguri nuca de cocs
3 linguri faina
1/2 lingurita praf de copt

Crema:
 6 galbenusuri
8 linguri zahar
3 linguri amidon
225 ml lapte
200 g unt
esenta de vanilie

Pentru blatul 2:

150 g biscuiti

Sirop:

100 ml apa
100 g zahar
1 lingura coniac

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
50 g unt

Mod de preparare:

Albusurile se mixam spuma iar apoi adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine lucioasa ca pentru bezea.
Adaugam macul si nuca de cocos si omogenizam.

Amestecam faina cu praful de copt si o cernem peste compozitia noastra. Amestecam usor pana se incorporeaza.

Se toarna aluatul in tava dreptunghiulara (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mic pana se rumeneste usor deasupra.
Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema mixam galbenusurile cu 6 linguri de zahar, pana devin albicioase.

Adaugam apoi amidonul si amestecam bine, sa nu ramana cocoloase.
Desfacem cu laptele rece si punem pe aragaz, la foc mic. Amestecam pana se ingroasa. Lasam la racit.

Untul moale il mixam spuma impreuna cu cele 2 linguri de zahar ramase si esenta de vanilie.. Adaugam cate putin in crema de galbenusuri rece.
Pentru sirop caramelizam zaharul iar apoi adaugam apa. Lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand, ca sa se topeasca tot caramelul. Dupa ce s-a topit adaugam coniacul si insiropam biscuitii.

Pentru glazura punem pe foc mic ciocolata rupta bucatele impreuna cu frisca si untul. Amestecam pana se topeste ciocolata si dam deoparte.
Lasam sa se raceasca putin iar cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o intindem peste prajitura incepand din mijloc.

Asamblare:
Intindem crema peste blatul de mac. Peste crema aliniem biscuitii insiropati.

Apoi acoperim cu glazura de ciocolata si dam la rece.

Print Friendly, PDF & Email

16 Responses to “Prajitura Tosca

  • Super ti-a iesit! Felicitari Ancuto!

  • Multumesc Miha. Tare mult imi place. Fina si buna. Pupici

  • Foarte buna prajitura asta dar eu intampin o problema cand o fac:blatul de bezea se lipeste de tava si se sfarama cand incerc sa il dezlipesc.Aceeasi problema si cand am pus foaie de copt.
    Aveti vreun sfat pentru a remedia problema?

  • Eu nu am avut probleme cu blatul. Este destul de pufos. Cred ca l-ai lasat prea mult in cuptor si s-a uscat prea tare. Trebuie doar sa se rumeneasca usor deasupra si atunci sigur nu se va mai sfarama.
    Sarbatori fericite!

  • am sa fac si eu aceasta prajitura

  • BUNA ANCUTA. MA NUNESC ANCUTA SI AM SI EU O INTREBARE.MACUL SE PUNE INTREG,NE MACINAT?SI….DACA SE PUNE NEMACINAT NU SE SINPTE IN BLAT? ARATA FOARTE BINE SI AZI AS VREA SA O INCERC.ASTEPT RASLUNS.O ZI FRUMOASA

  • BUNA.MACUL SE PUNE INTREG , NEMACINAT??

  • DA, macul se pune nemacinat. Se simte dupa ce se coace, dar nu deranjeaza.
    Sa-mi spui daca ti-a placut.
    Duminica frumoasa!

  • CEAU.AM FACUT PRAJITURA SI II FOARTE BUNA,NE-A PLACUT LA NEBUNIE.MS PT TOT .ANCUTA

    • Ancuta ma bucur ca v-a placut prajitura. Si eu iti multumesc pentru vizite.
      O saptamana frumoasa!

  • buna Ancuta,este a doua oara cand fac aceasta prajitura de la tine,este foarte buna
    te pup si iti doresc multa sanatate

  • Excelenta! Foarte fina, gustoasa si usor de facut :))) e numai buna pentru incepatoarele ca mine! E o prajitura cu care iti poti impresiona foarte usor invitatii.

  • Alina Gospodyna
    5 years ago

    Minunata prajitura! Este exact ce cautam de multi ani, aceasta prajitura fiind preferata sotului meu. Eu am mancat-o pt prima data in copilarie (acum aproximativ 25 de ani!!!) la o matusa din Cisnadie. Nu intelegeam atunci, cu mintea mea de copil, cum poate exista asemenea gust din numai o bucatura. In sfarsit am reintalnit acel gust! Multumesc!(p.s: sa stii ca anterior am incercat- o de pe mai multe site-uri si am fost atat de dezamagita incat aproximativ doi ani am incetat sa mai incerc).

    • Anca Mihaela Draghici
      5 years ago

      Alina, ma bucur ca ti-a placut prajitura. Si la noi se numara printre preferate.
      Te mai astept cu drag!

Leave a Reply to Anonim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *