Prajitura de vis cu nuca

In urma cu cativa ani facusem prajitura de vis, si ne-a placut mult. Cand am vazut la Mirela varianta cu nuca, am stiut ca trebuie sa o incerc. A meritat, pentru ca prajitura aceasta are de toate: crema de vanilie, ciocolata, nuci si putina cafea. Asa ca o sa putem multumi pe toata lumea. La mine cel putin, asa a fost.

Ingrediente:

Bezea cu nuci:

  • 10 albusuri
  • 250 g zahar
  • 220 g nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao

Crema:

  • 10 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 2 linguri lapte
  • 400 g unt gras (80% grasime)

In plus avem nevoie de :

  • 200 g biscuiti Petit Beurre
  • 100 ml cafea neindulcita (espresso)
  • 200 g ciocolata cu lapte sau neagra
  • Bombonele sau aschii de ciocolata (pentru decor)

Mod de preparare:

Bezea cu nuci: Impartim cantitatile in doua si coacem doua foi.

Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare pana devin spuma apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand se topeste si spuma luceste.

Amestecam faina cu cacaoa si nuca macinata si o adaugam peste bezea. Amestecam usor, cu miscari de jos in sus pana cand se incorporeaza.

Turnam compozitia in tava dreptunghiulara (25×35 cm), tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preancalzit la 170°C, timp de ~15 minute.

La fel procedam ci cu cealalta foaie de bezea.

Lasam foile sa se raceasca, apoi indepartam hartia de copt.

Crema: Mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc, apoi adaugam laptele si amestecam pana se omogenizeaza.

Punem pe foc mic si amestecam continuu pana cand crema se ingroasa si capata consistenta smantanii.

Dam de pe foc si acoperim cu folie alimentara, pe toata suprafata cremei, pentru a impiedica formarea pojghitei si lasam sa se raceasca.

Mixam untul moale (la temperatura camerei) si apoi adaugam treptat cate o lingura de crema , mixand bine dupa fiecare. Impartim crema in trei parti egale.

Pentru asamblarea prajiturii punem pe un platou o faie de bezea peste care intindem o parte din crema. Acoperim cu un strat de biscuiti inmuiati in cafea apoi intindem, in strat uniform, ciocolata topita.

Dam prajitura pentru 5 minute la congelator, pana cand se intareste ciocolata apoi intindem inca o parte de crema. Acoperim cu cea de-a doua foaie de bezea si ultima parte de crema.

Ornam prajitura dupa preferinte si dam la frigider pana in momentul servirii.

Portionam prijitura cu un cutit ascutit trcut prin apa calda.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *