Melci cu scortisoara (Franzbrotchen)

Sunt specifici nordului Germaniei, in special orasului Hamburg.

Ingrediente:

500 g faina
1 plic drojdie uscata
50 g zahar
1 praf de sare
200 ml lapte caldut
2 oua

Pentru umplutura:
50 g unt
65 g zahar
2 linguri scortisoara
1 galbenus (pentru uns)

Mod de preparare:

Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut. Lasam 5 minute sa creasca.
Intr-un castron amestecam faina cu un praf de sare si adaugam restul de lapte si drojdia dospita.

Incepem sa framantam si adaugam uleiul si ouale.

Framantam un aluat elastic nelipicios.

Acoperim si lasam la dospit, la loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a dospit impartim aluatul in doua si il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.
Intindem o foaie dreptunghiulara subtire si o ungem cu untul topit.

Presaram cu jumatate din cantitatea de zahar amestecat cu scortisoara.

Rulam aluatul pe lungime, cat mai starns.

Cu un cutit ascutit taiem bucati pe diagonala. Astfel o parte va fi mai lata si una mai ingusta.

Asezam bucatile in tava tapetata cu hartie, cu partea ingusta in sus.

Cu coada unei linguri de lemn apasam melcii pe mijloc.

Ungem melcii astfel turtiti cu galbenus de ou.

Dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc.
Dupa ce s-au copt lasam sa se raceasca. Se pot manca simpli sau glazurati. Eu am topit putina ciocolata, am pus-o intr-o punga, i-am taiat foarte putin coltul si am ornat melcii.

Sunt foarte buni si destul de repede de preparat atunci cand aveti pofta de ceva dulce 🙂

Print Friendly, PDF & Email

6 Responses to “Melci cu scortisoara (Franzbrotchen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *