Placinta cu mere “ca la mama”

Reteta acesta o am de la mama si este una din placintele mele preferata. Foile sunt foarte subtiri si fragede. Multumesc mama

Ingrediente:

250 g unt sau margarina
~300 g faina
1 ou
1 praf de sare
1/2 pahar cu apa
1 lingurita otet
1-2 linguri gris
1 kg de mere
4-5 linguri zahar
1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:

Mixam bine oul cu untul moale si un praf de sare pana devine crema. Adaugam apa si otetul si omogenizam.

Adaugam faina si framantam un aluat elastic si nelipicios. Daca este prea moale se mai poate adauga faina.

Acoperim si lasam aluatul pana pregatim merele.
Curatam merele si le radem pe razatoarea cu ochiuri mari.
Punem merele intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul. Sotam merele pana scade tot lichidul. Oprim focul si adaugam scortisoara. Lasam putin la racit.

Aluatul il impartim in doua parti.
Intindem o foaie dreptunghiulara, pe masa infainata.

Asezam foaia cu grija in tava (25/35cm) unsa cu unt. Presaram putin gris peste foaie.

Punem apoi merele si le intindem uniform in tava.

Intindem si cealalta foaie si o asezam cu grija peste mere. Cu o furculita intepam foaia din loc in loc.

Dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste frumos deasupra.

Lasam placinta sa se racoreasca putin scoatem apoi din tava si o pudram cu zahar.

Nu este o placinta foarte dulce, si garantez ca este foarte buna :).

Print Friendly, PDF & Email

30 Responses to “Placinta cu mere “ca la mama”

  • Eu am incercat reteta ta chiar acum este in cuptor ,pot spune ca a fost foarte usor de facut pentru mine care pana acum am 9 prajituri facute in toata viata mea 31 ani.Tu ai reusit sa ma atragi cu acesta reteta.Multumesc

  • Ma bucur mult ca ai incercat reteta. Sper sa iti placa. Sa sti ca niciodata nu este prea tarziu.

    Duminica frumoasa iti doresc!

  • Am facut si eu retata, acum am scos-o din cuptor. Este delicioasa, am gustat un pic fierbinte ptr ca aveam emotii de la otet, ma gandeam sa nu fie aluatul otetit, dar e foarte buna, exact ceea ce imi doream. 🙂 Cristina, Iasi

    • Cristina ma bucur ca ti-a placut. Este reteta mea preferata, cand este vorba de placinta cu mere.

      Te mai astept cu drag!

  • am facut si eu placinta…acum sunt curioasa de rezultat !!!revin cu noutaati 😛

  • 🙂

  • Buna ziua Ancuta, felicitari pt retetele tale. Vroiam sa te intreb, la aceasta placinta, in aluat, nu se pune putin bicarbonat si zahar?

    • Iti multumesc pentru vizita si ma bucur ca iti plac retetele mele.
      Aluatul acesta nu contine zahar pentru ca poate fi folosit si pentru placinte cu umplutura sarata. Nici bicarbonat nu are, doar ote. Va fi un aluat foarte fraged si subtirel. Va fi o placinta cu aluat putin si umplutura multa :).

      O saptamana frumoasa iti doresc!

  • Multumesc mult pentru precizari. Numele meu este Madalina, iti voi mai vizita blogul cat de des voi putea :-). Aluatul este deja facut, am respectat intocmai insturctiunile, acum pregatesc merele. Sunt curioasa ce va iesi. Sper sa fie bun :-). Este o prajitura foarte buna si pentru diabetici, necontinand zahar.

  • Multumesc pentru precizari. Numele meu este Madalina. Placinta este in cuptor deja, scrisesem inainte, dar cred ca nu s-a publicat. Am respectat intocmai instructiunile, sper sa iasa la fel de buna cu a ta.
    O sa iti vizitez pe indelete blogul, am vazut niste apritive minunate :-). O saptamana frumoasa si tie de asemenea!

  • arata ca placinta pe care ne-o facea mama si careia ii duc dorul. am adus mere de la tara dar deocamdata le voi rade si congela pt zile mai friguroase decat acum :). bun preparat. bravo :).
    fac si eu o incercare la tine aici sa semnez din wordpress unde am blogul dar ma semneaza ca anonim se pare 🙁 eu sunt didi http://dulceiutesarat.wordpress.com
    )

    • Comentariul nu mi-a aparut ca anonim. In ce priveste placinta, e de departe cea mai buna placinta cu mere, incercata de mine. Daca am mere prea multe, le dau pe razatoare, apoi le calesc cu zahar pana scade sucul si le pun calde in borcane de 800 ml. Le folosesc pe timpul iernii sau cand nu am timp sa curat mere :).

  • Pai la borcan n-or fermenta, fara conservant si sterilizare? Ai tinut si peste iarna asa? Ca mi-ar conveni decat sa ocup locul la frigider. Didi 🙂

    • Daca sterilizezi borcanele nu fermenteaza. Noi punem in fiecare an peste iarna. Folosesc un borcan intreg la placinta.

  • cred ca asa o sa fac. ms

  • E foarte buna. Mersi pt reteta.

  • SUPER RETETA.AM FACUT-O CU FETITA MEA SI A RAMAS FOARTE INCANTATA

    • Tatiana ma bucur ca ai incercat reteta si ca a fost o incanatre pentru fetita ta.

      An Nou cu bucurii si sanatate!

  • tu cu ce ai facut, cu unt sau margarina?pot sa pun apa minerala?

    • Am folosit si unt si margarina. Este la fel de buna, in ambele cazuri. Cu apa minerala nu am incercat, dar daca o lasi sa-i treca acidul nu cred ca are o problema. Spor la prajiturit!

  • imi poti spune dim tavii tale? multumesc

  • Cuptorul meu coace si sus si jos in acelasi timp si este ventilat la cate grade trebuie sal pun si pt cat timp las prajitura la foc multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *