Tort cu mousse de ciocolata alba

In viata mea exista trei barbati: tata, sotul si puiutul meu, Dragos. Acest tort l-am facut cu cel mai mare drag pentru primii doi. Tata a mai adaugat ieri un an la cei acumulati pana acum. Chiar daca noi nu sarbatorim Ziua Indragostitilor tot nu m-am putut abtine sa nu dedic tortul si sotului meu 🙂
La multi ani!!!

Ingrediente:

Blat:
6 oua
100 g zahar
3 linguri sirop de zahar (3 linguri de zahar caramalizat stins cu 3 linguri
apa)
30 ml ulei
1 cana faina
1 lingurita praf de copt
2-3 linguri cacao
esenta de vanilie

Mousse de ciocolata:
200 g ciocolata alba
350 g frisca
3 foi gelatina

Sirop:
50 g zahar
50 ml apa
1 lingura coniac

Glazura:
150 g zahar
50 g cacao
100 ml frisca lichida
100 g apa
5 g gelatina

Mod de preparare:

Blat:
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana dse dizolva si spuma luceste, ca la bezea.
Galbenusurile le amestecam cu uleiul (ca la maioneza), vanilia si siropul de zahar.
Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri si amestecam usor, de jos in sus.

Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o incorporam usor in aluat.

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit tava in forma de inima).

Dam la cuptor la foc potrivit 30 de minute. Testam cu scobitoarea.
Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar.

Mousse de ciocolata alba:
Punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Ciocolata rupta bucati o punem la topit impreuna cu 150 ml frisca lichida. Aducem la punctul de fierbere apoi dam de pe foc si omognizam.
Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si amestecam pana se topeste. Lasam sa se raceasca.
Batem frisca ramasa si amestecam cu ciocolata rece.

Sirop:
Caramelizam zaharul si stingem cu apa. Amestecam pana se topeste apoi dam la racit. Cand e rece adaugam coniacul.
Taiem blatul in trei. Pe un platou punem un blat si insiropam. Punem jumatate din mousse-ul de ciocolata si nivelam. Acoperim cu al doilea blat insiropat si punem restul de crema.

Acoperim tortul cu ultimul blat insiropat. Dam tortul la rece.

Glazura: 
Amestecam zaharul cu cacaoa iar apoi adaugam frisca si apa.
Punem pe foc si fierbem 10 minute amestecand continuu.

Dam de pe foc si trecem glazura prin strecuratoare, ca sa nu ramana cocoloase.
Cand a ajuns la temperatura suportabila la deget adaugam getatina hidratata in 2 linguri de apa rece. Amestecam pana se dizolva.

Asezam tortul pe un gratar cu un vas sub.
Punem glazura pe tort, cat este inca calduta, incepand din mijloc. Este o glazura foarte lucioasa si buna.

Multumesc Gabrielei pentru aceasta glazura minunata.

Punem tortul pe platou si ornam dupa imaginatie apoi dam la frigider.

Pentru ornat am topit ciocolata alba si am facut niste grilaje si 2 inimi pe hartie de copt. Am dat la
frigider iar apoi le-am desfacut repede, sa nu se topeasca.

 Nu am ales intamplator ca tortul sa fie de ciocolata. Pentru aceasta alegere singura “vinovata” este Miha, care a ales ca provocare a lunii februarie in “Dulce Romanie”: CIOCOLATA. O asemenea provocare nu puteam refuza si astfel s-a nascut acest tort ciocolatos, chiar daca preferintele sarbatoritului sunt altele (de ex: lamaia). Oricum din tort nu a mai ramas nimic, chiar daca nu a fost de lamaie :))).

Va doresc ca fiecare zi sa fie o noua Zi a Indragostitilor!!!

Print Friendly, PDF & Email

8 Responses to “Tort cu mousse de ciocolata alba

Leave a Reply to felis Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *