Covrigi sarbesti

by Laura Laurentiu

Ingrediente:

800 g faina tip 650
300 ml apa calduta
200 ml lapte cald
100 ml ulei
1 lingura zahar
1 lingurita sare
40 g drojdie proaspata


Pentru finisat:
1 ou batut
3 linguri faina
1 lingurita sare 

Mod de preparare:

Amestecam drojdia cu laptele si zaharul si lasam 10 minute sa creasca.
Cernem faina intr-un castron si facem o gropita in mijloc. Punem sarea pe margine.
In gropita formata punem maiaua, apa si uleiul si framantam un aluat elstic, care nu se mai lipeste de mana. Daca mai este nevoie putem sa mai adaugam faina.

Acoperim si lasam la dospit 30 de minute. Eu l-am lasam mai mult (pentru ca se trezise piticul), si mi-au iesit covrigii mai barosani :)).
Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 20-24 de bucati cat mai egale.
Luam o bucata si formam unsnur de ~40-50 cm lungime.

Il indoim la jumatate si rasucim capetele de doua ori.

Intorcem apoi capetele perpendicular pe bucla formata si le trecem sub bucla, la 3-4 cm distanta unul de celalalt. Apasam putin sa se lipeasca.

Punem covrigii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa stea 5 minute in tava.
Intre timp incingem cuptorul la 220 de grade.
Ungem covrigii cu ou batut si ii coacem 10 minute.
Pana se coc pregatim amestecaul sarat. Amestecam faina cu sarea si adaugam apa pana capata consistenta aluatului de clatite.
Scoatem tava din cuptor si cu o lingura glazuram covrigii cu amestecul sarat.

Dam din nou la cuptor, 4-5 minute, sa se rumeneasca frumos covrigii, iar amestecul sarat sa se usuce.
Cu toate ca au iesit cam babani, au fost foarte buni.

Print Friendly, PDF & Email

8 Responses to “Covrigi sarbesti

Leave a Reply to gaby_d Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *