Cozonac cu nuca si stafide

L-am facut de Pasti, dar numai acum i-a venit randul. Aluatul e cel pe care l-am facut in ultimul timp, pufos si tare bun (vezi Pasca si Cornuri pufoase).

Ingrediente:

Aluat:
2 oua
35 g drojdie proaspata
100 g zahar
200 g lapte
60 g unt
550 g faina
1/2 lingurita sare
esenta de rom
coaja rasa de lamaie


Umplutura:
o mana buna de stafide
2 albusuri
150 g nuca macinata
150 g zahar
esenta de rom
Pentru uns:
1 galbenus
2 linguri lapte

Mod de preparare:

Aluatul l-am framantat si de aceasta data cu robotul.
Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si o lingura de zahar si lasam 10-15 minute pana creste.
In vasul robotului am pus faina si restul de zahar. Am adaugat maiaua, ouale si coaja de portocala si am pornit robotul.
Am adaugat apoi sarea si laptele caldut, in fir subtire. A urmat apoi untul toit, dar nu fierbinte. Am lasat sa framante pana a devenit un aluat elastic, care nu se mai lipea de peretii vasului.
Am rasturnat aluatul intr-un castron, am acoperit si l-am lasat la loc caldut, pana si-a dublat volumul (~1 ora si jumatate).

Pentru umplutura batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana se topeste si spuma devine lucioasa.

La final adaugam nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor.

Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa infainata.

Impartim aluatul in doua si intindem doua dreptunghiuri.

Ungem fiecare dreptunghi cu jumatate din umplutura si presaram stafidele inmuiate in prealabil in apa cu esenta de rom.

Rulam fiecare bucata pe partea lunga, formand doua suluiri.
Rascucim cele doua suluri si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Acoperim si lasam la loc caldut inca 20-25 de minute.

Ungem apoi cozonacul cu galbenus desfacut cu 2 linguri de lapte si dam la cuptor la foc mare 10 minute.
Reducem focul si lasam pana se rumenesc deasupra (20-30 de minute).
Scoatem din tava si lasam sa se raceasca pe un gratar.

Print Friendly, PDF & Email

6 Responses to “Cozonac cu nuca si stafide

Leave a Reply to pansy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *