Covrigi polonezi
Nu va pot spune ce pofta mi-a facut Miha cu acesti covrigi. Si ce puteam face ca sa-mi treaca pofta? Sa-mi fac singura covrigi ca pana la Iasi e cale lunga :). Au fost atat de buni, pufosi si aromati…
100 g unt
250 ml lapte
25 g drojdie proaspata
75 g zahar
putina sare
1 plic vanilie
550 g faina
Pentru uns foaia:
50 g unt
1 lingura zahar pudra cu vanilie
Pentru uns covrigii:
1 galbenus
2-3 linguri lapte
Sirop:
3 linguri miere
100 ml apa
Mod de preparare:
Drojdia o amestecam cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o lasam 5 minute sa creasca.
Cernem faina intr-un castron si facem o gropita in mijloc in care punem drojdia activata, restul de zahr si lapte si valilia. Incepem sa framanatan iar apoi adaugam untul topit, dar nu fierbinte si sarea. Framantam un aluat elastic si nelipicios.
Acoperim apoi castronul (in cazul meu covata 😉 )cu un prosop de bucatarie si lasam la loc caldut si ferit de curenti, pana isi dubleza volumul (~1 ora si jumatate).
Dupa ce a crescut, rasturnam aluatul pe masa de lucru si il framantam putin, pentru a scoate aerul. Impartim aluatul in doua parti si din ficare parte intindem un dreptunghi de ~0,5 cm grosime.
Unul amestecat cu zaharul pudra cu vanilie il impartim in doua parti si ungem astfel fiecare foaie. Impaturim foaia pe jumatate si taiem fasii late de 2 cm. Fiecare fasie o taiem pe jumatate (pe lungime) lasand un capat netaiat (ca in poza). Rasucim cele doua fasii si formam covrigul.
Asezam covrigii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu galbenus desfacut in 2-3 linguri de lapte.
Dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc frumos deasupra.
Intre timp pregatim siropul. Amestecam mierea cu apa si le punem pe foc, pana se incalzeste putin si se dizolva mierea.
Turnam siropul peste covrigii fierbinti. Daca ii doriti mai insiropati sau mai dulci puteti sa mariti cantitatile.
Eheheee… ce faini ti-au iesit! Vin la Sibiu, dai si-o cafea? :))))
Dau chiar si doua cafele, numai sa stiu ca vii 🙂
Unul cald si aromat si pentru mine.Seara frumoasa…
Ti-am pastrat Rocsi. Pupici!
As veni si eu la Sibiu, dar nu ptr cafea, ci ptr frumusetile astea!!
Simona, cafeaua ta o o primeste Miha 🙂
Tare bine arata polonezi si nu pare deloc greu de facut!
Se fac destul de usor, dar se mananca la fel de usor 🙂
Ce bunătate! Sunt minunați, aș mânca și eu unul.
Multumesc Alina. O zi frumoasa!
…arata fain…sper sa-mi reuseasca reteta…poti sa-mi spui,te rog…cam cati covrigi ies din aceasta ?
Iulia sper sa-ti placa. Te astept cu impresii. Mie mi-au iesit vreo 14 covrigi. Spor la bucatarit!
ce-mi plac covrigii !
Multumesc Mihaela.
Vai, dar ce pofta mi-ai facut si mie…..
Eu vin și fără cafea 🙂
Mihaela e bine ca nu faci paguba prea mare :)). O zi faina!
Ce pofta mi-ai facut de covregei polonezi… Imi aduc aminte ca mincam cind mergeam la scoala dimineata, ma opream la un "patibar" luam si-un pahar de lapte batut, erau atit de buni si insiropati… Yamiii… Iti dau adresa sa-mi trimiti vreo doi…
Daniela, vrei si lapte batut? 🙂
O zi frumoasa iti doresc!
Ce frumos au iesit!! Grozavi! Pup!
Multumesc mult Paula. Weekend frumos!
Chiar nu stiu de ce mi s-a facut dintr-o data asa o pofta! Poate pentru ca arata fantastic, iar eu am inceput sa simt mirosul de bunatati aromate abia scoase din cuptor? :))
Se poate :)).
Weekend frumos!
Cred ca tu vrei sa te razbuni pe noi si ne faci si noua pofta! Arata minunat!
Irina, lasa ca s-au razbunat si altii pe mine si mi-au facut pofta :))
O zi frumoasa! Pup!
faini covrigii si imi place ca nu au mult sirop.
Nici mie nu-mi plac cu mult sirop. Pupici!