Prajitura cu mascarpone si nuci caramelizate
Astazi vin cu o prajitura cremoasa si buna. Mi-a placut foarte mult combinatia, asa ca mi-am rasfatat familia cu inca o prajitura cu crema. Este perfecta ca prajitura de weekend si cu siguranta va ajunge si pe lista prajiturilor pentru sarabatori.
Blat cacao:
5 oua
5 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
4 linguri ulei
Blat nuca:
5 albusuri
5 linguri zahar
6 linguri nuca macinata
2 linguri faina
2 linguri cacao
Crema:
5 galbenusuri
6 linguri zahar
1 plic praf de budinca de vanilie
600 ml lapte
250 g mascarpone
Decor:
50 g zahar
50 g samburi de nuca
Mod de preparare:
Pentru blatul de cacao mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa. Separat mixam galbenusurile cu uleiul, ca pentru maioneza. Adaugam apoi emulsia de galbenusuri peste bezea si amestecam usor pana cand se incorporeaza.
Faina o amestecam cu cacaoa si o adaugam in compozitie amestecand usor pana cand se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava dreptunghiulara (25*35cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor, la foc potrivit ~20 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a copt scoatem blatul din tava si il lasam la racit.
Pregatim apoi bezeaua de nuca. Mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand obtinem o spuma ferma si lucioasa. Adaugam apoi faina amestecata cu nuca macinata si cacaoa si amestecam usor pana cand se omogenizeaza.
Coacem in tava tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit ~20 de minute. Scoatem bezeaua din cuptor si lasam sa se raceasca apoi indepartam cu grija hartia de copt.
Pentru crema mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc si se topeste zaharul. Adaugam praful de budinca dizolvat in 200 ml lapte, apoi adaugam si restul de lapte. Punem compozitia de foc mic si fierbem pana cand se ingroasa avand grija sa amestecam continuu.
Dam de pe foc, acoperim suprafata cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Branza mascarpone o mixam pana devine cremoasa apoi adaugam treptat budinca racita si mixam pana cand se incorporeaza.
Pe un platou asezam blatul de cacao apoi intindem jumatate din crema mascarpone. Acoperim cu bezeaua de nuci si intindem restul de crema.
Pentru decor punem zaharul intr-o craticioara si il caramelizam pana cand devine auriu. Adaugam samburii de nuca si amestecam bine. Rasturnam nuca caramelizata pe o hartie de copt si lasam sa se raceasca, apoi o maruntim cu robotul de bucatarie sau o punem intr-o punga si o zdrobim cu sucitorul.
Presaram nuca maruntita peste prajitura si dam la rece pana in momentul servirii.
Portionam prajitura cu un cutit ascutit trecut prin apa calda.
Foarte bine arată! Din nou i-a i răsfățat pe dragii tăi. 😘 (mena)
Multumesc Menuca draga! Mai trebuie sa rasfatati 😉 :-*
Arata fooarte bine ! 🙂 Ma bucur ca ai incercat reteta .
Multumesc Mirela. Ne-a placut mult! Pupici!
Cât praf de copt? Că nu se menționează nimic la ingrediente!
Multumesc pentru atentionare. A fost o greseala, nu se foloseste praf de copt la aceasta prajitura.