Stelute sarate
Anul acesta am intarziat cu pregatirile pentru Craciun, dar am avut ajutoare. Am pregatit fursecurile si aceste stelute sarate alaturi de copii, sau mai bine spus: le-au pregatit ei, sub indrumarea mea. Pentru ei a fost o joaca, iar pentru mine un adevarat ajutor.
Inca mai aveti timp sa pregatiti aceste stelute delicioase, cu care sa va incantati familia si oaspetii.
Multumesc Timea pentru reteta. Au iesit niste stelute fragede si bune!
- 450 -500 g faina
- 150 g untura
- 100 g unt
- 1 ou
- 100 g lapte
- 1 lingurita drojdie uscata
- 1/2 lingurita zahar
- 3 lingurite sare
Pentru uns:
- 1 galbenus de ou desfacut in 2-3 linguri de lapte
- seminte de chimen
Mod de preparare:
Drojdia o amestecam cu zaharul si 1 lingurita de faina. Turnam deasupra laptele caldut si lasam sa dospeasca(! 10 minute).
Intr-un bol amestecam untura cu untul si oul apoi adaugam drojdia iar la final incorporam faina si sarea. Framantam pana cand obtinem un aluat care nu se mai lipeste de mana. Daca mai este nevoie mai adaugam faina.
Lasam aluatul sa se odihneasca ~20 de minute apoi intindem o foaie subtire, din care decupam stelute sau covrigei.
Asezam stelutele in tava si le ungem cu galbenusul de ou, apoi presaram semnite de chimen sau orice alte seminte preferati.
Dam tava la cuptor, la foc potrivit (180 grade C), pentru ~15 minute, sau pana cand se rumenesc usor deasupra.
Va garantez ca o sa dispara foarte repede de pe platourile de sarbatori :).