Tarta cu rubarba si crema de vanilie

Dupa cum probabil ati observat, la noi se foloseste foarte mult rubarba in deserturi. De data aceasta am incercat o tarta cu crema de vanilie si crumble. Rezultatul a fost foarte bun. Puteti incerca tarta si cu alte fructe. Cu siguranta o sa fie la fel de buna.

Ingrediente:

Crusta si crumble:

  • 300 g faina + 2 linguri
  • 125 g zahar brut Sanovita
  • 1/2 plic prag de copt (5 g)
  • 1 ou
  • 125 g unt
  • 1 praf de sare
  • 3 linguri  nuca de cocos Sanovita
  • 4 tije de rubarba

Crema de vanilie:

  • 500 ml lapte
  • 1 si 1/2 plicuri budinca de vanilie
  • 120 g zahar
  • 250 g smantana fermentata 20% grasime

Mod de preparare:

Rubarba spalata o curatam de coaja apoi o taiem in bucatetele de ~2 cm.

Incepem apoi cu pregatirea cremei pentru tarta cu rubarba.  Dizolvam praful de budinca impreuna cu zaharul in 100 ml lapte rece. Restul laptelui il punem pe foc mic, intr-o oala cu fundul dublu. Adaugam apoi budinca dizolvata si amestecam continuu pana cand se ingroasa.

Dam de pe foc si acoperim cu folie alimentara direct pe suprafata budincii, pentru a impiedica formarea pojghitei. Lasam budinca sa se raceasca.

Dupa ce budinca s-a racit adaugam smantana si amestecam pana cand se omogenizeaza.

Separat pregatim aluatul.  Cernem cele 300 g de faina intr-un castron impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Adaugam oul si untul rece, taiat cubulete. Framantam repede, pana cand se omogenizeaza.

Intr-o tava rotunda, cu fund detasabil (26 cm diamentrul) tapetata cu hartie de copt intindem 2/3 din aluat. Ridicam si putin pe marginea tavii. Turnam crema de vanilie si nivelam. Asezam apoi bucatelele de rubarba.

Pentru crumble adaugam peste aluatul ramas cele doua linguri de faina si nuca de cocos. Framantam pana cand obtinem un aluat nisipos.

Presaram “firimiturile” peste rubarba si dam tava la cuptor, la foc potrivit (175 °C) pentru ~50 de minute, sau pana cand se rumeneste usor deasupra.

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca putin in tava, apoi scoatem din tava si lasam tarta sa se raceasca complet inainte de a servi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *