Tocana (ghiveci) de legume pentru iarna

Chiar daca anul acesta a fost dificil si capricios (cand prea multa ploaie, cand seceta), gradina ne-a rasplatit cu multe legume delicioase.

Astazi va propun o reteta de tocana de legume (sau ghiveci) pe care noi o iubim si o preparam in fiecare an. Este delicioasa si iarna ne bucuram de gustul legumelor din gradina proprie.

Ingrediente:

  • 750 g ceapa
  • 500 g morcovi
  • 2 buc patrunjel radacina
  • 2,5 kg vinete
  • 2,5 kg ardei
  • 2,5 kg gogosari
  • 1,5 kg rosii
  • 1 dovlecel de marime medie
  • 1 conopida
  • 500 g fasole verde
  • 250 g mazare
  • frunze de telina, patrunjel
  • 1 l ulei
  • sare, piper
  • 1 aspirina la fiecare borcan

Mod de preparare:

Fasolea, mazarea si conopida se fierb fiecare separat in apa cu sare.

Rosiile le curatam de codite apoi le trecem prin masina pentru bulion.

Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul in care se caleste ceapa taiata marunt, pana devine sticloasa.  Adaugam morcovii si patrunjelul curatati si taiati rondele. Lasam 5-10 minute la calit amestecand continuu. Adaugam apoi ardeiul si gogosarul taiat cubulete si mai lasam putin la calit.

Dupa ce s-au calit legumele adaugam sucul de rosii si sare.

Vinetele si dovlecelul le curatam si le taiem cubulete. Dupa ce a mai scazut sucul de rosii (~30 de minute) adaugam vinetele si dovleceii si amestecam din cand in cand, sa nu se prinda.

Cand legumele sunt aproape fierte adaugam fasolea verde, mazarea si conopida impreuna cu frunzele de telina si patrunjel. Potrivim de sare si mai lasam pe foc pana cand toate legumele sunt fierte.

Punem tocana de legume in borcane sterilizate iar deasupra punem cate o aspirina. Punem capaclele iar apoi asezam borcanele intr-o oala incapatoare. Punem apa pana la 3/4 din inaltimea borcanului si punem la fiert. Lasam pe foc 30 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.

Scoatem apoi borcanele cu grija si le invelim intr-o patura, lasandu-le sa se raceasca incet, pana a doua zi.

Depozitam borcanele cu tocana de legume, in loc racoros (pivnita sau camara).

La iarna o sa ne bucuram de savoarea acestor conserve.

Print Friendly, PDF & Email

One Response to “Tocana (ghiveci) de legume pentru iarna

  • Despre servire, ce sa va zic? Acest ghiveci de legume este, de fapt, o mancare delicioasa, servita cu un pic de orez fiert. Eu nu obi?nuiesc sa o amestec cu orez cand o pun in borcane. Pana la urma, orezul este disponibil toata iarna, se pastreaza perfect in stare uscata ?i nu mi-e greu sa fierb o mana de orez niciodata. Tocana de vinete cu dovlecei merge excelent ?i pe post de garnitura, va recomand sa o incerca?i cu ni?te pulpe rumene la cuptor, presimt ca-mi ve?i dori doar de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *