Rulouri din aluat foietaj cu crema de vanilie

De multa vreme am aceste rulouri pe “to do list”. Le-am vazut la Miha si am tot poftit la ele, iar acum ca a venit si frigul, mi-am facut si eu pofta. Sunt minunate aceste rulouri. Le puteti umple cu ce vreti. Noi le-am facut cu crema de vanilie si aproape sa nu-mi ramana pentru pozele finale.

Garantat o sa mai incerc aluatul si cu alte umpluturi. Mi-a placut foarte mult. Se lucreaza usor, iar rezultatul este delicios.

Nu va mai tin mult cu povesti si va prezint reteta de rulouri cu aluat foietaj si crema de vanilie.

Ingrediente:

Aluat foietaj rapid:

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt

Crema de vanilie:

  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 450 ml lapte
  • 75 g unt gras
  • esenta de vanilie
  • stafide

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea cremei de vanilie. Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam amidonul si omogenizam apoi adaugam treptat laptele si amestecam.

Turnam compozitia intr-o oala cu fundul gros (eu folosesc oala cu pereti dublii) si punem pe foc mic amestecand continuu. Fierbem pana cand se ingroasa crema apoi dam deoparte si adaugam esenta de vanilie. Adaugam untul baiat bucatele si amestecam bine pana cand se topeste.

Acoperim cu folie alimentara chiar pe suprafata cremei si lasam sa se raceasca complet.

Intre timp pregatim aluatul. Cernem faina intr-un bol si presaram sarea de margini. Separat dizolvam drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, in 50 ml lapte caldut. Facem o gropita in mijlocul fainii si adaugam restul de zahar si drojdia dizolvata. Adaugam si restul de lapte si framantam un aluat neted, nelipicios.

Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam la dospit, in loc caldut, ~o ora (pana cand isi dubleaza volumul).

Aluatul dospit il rasturnam cu grija pe masa usor infainata. Impartim aluatul in 18 parti egale pe care le intindem in foaie cat mai subtire. Ungem fiecare foaie cu unt moale si le asezam una peste alta. Ultima foaie va ramane neunsa.

Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru o ora.

Scoatem aluatul din grigider si il rasturnam pe masa usor infainata. Intindem o foaie dreptunghiulara cu o grosime de ~0.5cm. Ungem foaia cu crema de vanilie si presaram stafide.

Rulam aluatul pe latura lunga, cat mai strans posibil apoi, cu un cutit ascutit, taiem felii de ~2cm grosime.

Asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putina distanta intre ele.

Lasam 15 minute in tava la dospit, timp in care incingem cuptorul la 180 °C si coacem rulourile timp de 30-35 de minute pana cand sunt frumos rumenite.

Lasam sa se racoreasca apoi pudram cu zahar.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *