Prajitura cu bezea si crema de vanilie
Cele mai iubite prajituri la noi acasa sunt cele cu crema de vanilie. Nu zic ca nu preferam si altele, dar cele cu crema de vanilie plac chiar tuturor. La fel a fost si cu aceasta prajitura. Este o combinatie perfecta de crema fina cu vanilie si o bezea fructata.
Este prajitura perfecta pentru o masa de sarbatoare.
Ingrediente:
Blat cacao:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 4 linguri fina
- 2 linguri cacao
Bezea cu gem:
- 4 albusuri
- 6 linguri zahar
- 1 lingurita otet
- 4 linguri gem de caise
Crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 5 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 1 lingura extract de vanilie
- 180 g unt 82% grasime
Mod de preparare:
Incepem cu pregatirea blatului de cacao. Mixam albusurile cu un praf de sare pana cand devin spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa.
Separat mixam galbenusurile cu uleiul, ca pentru maioneza apoi turnam emulsia rezultata peste spuma de albusuri. Amestecam usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Faina o amestecam cu cacaoa si o cernem peste compozitia de oua. Amestecam usor, pana cand se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava dreptunghiulara ( 35*35 cm), tapetata cu hartie de copt.
Coacem blatul la foc potrivit (180 °C) timp de 20 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
Pregatim apoi bezeaua. Mixam albusurile cu un praf de sare iar cand devin spuma adaugam treptat zaharul. Mixam la viteza mare, pana cand spuma devine lucioasa. Adaugam apoi otetul, picatura cu picatura si mixam
La final adaugam gemul de caise si amestecam usor, pana cand se incorporeaza.
Coacem bezeaua in tava dreptunghiulara (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt, la 150 °C, timp de 25-30 de minute. Lasam sa se raceasca.
Intre timp pregatim crema de vanilie. Galbenusurile le mixam cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul. Adaugam apoi amidonul si amestecam pana cand se omogenizeaza. Adaugam laptele, in fir subtire, si amestecam.
Punem compozitia pe foc, intr-o oala cu fundul gros, si fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa crema.
Dam de pe foc si adaugam extractul de vanilie. Amestecam apoi acoperim cu folie alimentara, direct pe suprafata cremei, pentru a evita formarea pojghitei. Lasam crema sa se raceasca complet.
Mixam untul moale (la temperatura camerei) pana cand devine spumos iar apoi adaugam treptat crema de vanilie si mixam pentru omogenizare.
Pentru asamblarea prajiturii asezam blatul de cacao pe un platou. Intindem peste blat jumatate din crema de vanilie si nivelam. Asezam cu grija bezeaua cu gem iar apoi intindem si restul de crema.
Ornam dupa preferinte si dam prajitura la frigider pentru 2-3 ore, inainte de a o portiona.
Minunata alegere ! Arata nemaipomenit de bine ! 🙂
Multumesc Mirela! Pupici!