Tort anti-gravitatie

Anul acesta am vrut sa-i fac copilului o surpriza si nu i-am dezvaluit cum va arata tortul pentru ziua lui. Vazusem tortul anti-gravitatie la Miha, deci stiam sigur cu ce o sa-l surprind. Nu cred ca trebuie sa va spun cat de mare i-a fost surpriza. Toti invitatii au fost incantati iar copiii fericiti. Va recomand sa-l incercati pentru copiii vostri. Ornatul mi-a luat mai mult timp, dar chiar a meritat!

Ingrediente:

Blat:
450 g faina
225 g zahar pudra
75 g cacao
15 g praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
600 g smantana (12% grasime)
5 oua
150 ml ulei
esenta de vanilie

Crema de ciocolata:
500 g mascarpone
400 g nutella
150 g zahar pudra
3 foi de gelatina

Crema de ciocolata alba:
200 g ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca

Glazura de ciocolata:
150 g ciocolata amaruie
smantana pentru frisca, atat cat sa devina fluida

Pentru decor:
rulouri de napolitana cu ciocolata
bomboane de ciocolata
bomboane colorate

Mod de preparare:

Incepen cu pregatirea blatului. Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul si un praf de sare si le cernem intr-un bol. In mijlocul ingredientelor uscate adaugam uleiul, smantana, vanilia si ouale si mixam, la inceput pe o viteza mai mica. Marim apoi viteza mixerului si mixam pana cand compozitia devine omogena si lucioasa.
Impartim compozitia in 4 parti egale si coacem blaturile pe rand, in tava rotunda (26cm) tapetata cu hartie de copt, timp de ~20 de minute fiecare.
Scoatem blaturile pe un gratar de bucatarie si le lasam sa se raceasca, fara a le suprapune.

Intre timp pregatim crema de ciocolata alba. Ciocolata rupta bucatele o punem pe foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Amestecam continuu, pana cand se topeste ciocolata, avand grija sa nu fiarba. Dam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza. Dam vasul la congelator pana cand se raceste.
Dupa ce a stat la frigider, mixam crema pana cand devine pufoasa.

Pentru crema de ciocolata punem foile de gelatina la hidratat in apa rece. Branza mascarpone o mixam impreuna cu zaharul pudra iar apoi adaugam nutella si mixam bine.
Floile de gelatina le dizolvam pe foc mic, apoi dam de pe foc si adaugam cate o lingura din crema de ciocolata pana cand ajunge cam la aceiasi temperatura. Turnam apoi gelatina peste crema si mixam bine.
Din crema de ciocolata punem deoparte doua linguri, cu care vom orma marginile tortului.

Pe un platou mai mare asezam un blat iar in jurul lui montam inelul de tort. Peste blat intindem jmatate din crema de ciocolata si acoperim cu alt blat. Intindem apoi crema de ciocolata alba si acoperim cu al treilea blat. Intindem si cealalta jumatate din crema de ciocolata si acoperim cu ultimul blat.
Dam tortul la frigider pentru cateva ore, sau chiar peste noapte.

Dupa ce a stat la frigider, scoatem inelul din jurul tortului si ungem marginile cu cele doua linguri de crema pusa deoparte.
Ornam marginile cu rulouri de ciocolata, lasand o parte neornata.
Pentru glazura topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca atat cat sa devina fluida. Turnam glazura pe partea de sus a tortului si lasam sa curga si pe marginea fara rulouri.
Impartim suprafata tortului cam pe jumatate si ornam o parte cu bomboane de ciocolata iar una cu bomboane colorate. Lipim bomboanele si pe parte in fata (cea pe care nu am pus rulouri).
Ungem doua rulouri cu glazura si lipim bomboane. Unul va fi imbracat in bomboane de ciocolata, iar celalalt in bomboane colorate.
Inainte de servire infigem un bat pentru frigaruie intr-un capat al rulourilor ornate, iar apoi le infigem in tort.
Pungile de bomboane, la care le-am taiat doar un colt le infigem in varful fiecarui rulou ornat, astfel incat sa dea impresia ca bomboanele se scurg din punga peste tort.
Nu a mai ramas decat sa savurati bucuria din ochii copiilor, cand vor vedea tortul anit-gravitatie :).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *