Prajitura Amandina


Ingrediente:

Blat:
6 oua
100 g zahar
3 linguri sirop din zahar caramel (3 linguri de zahar caramelizat stins cu
3 linguri apa)
30 ml ulei
1 cana faina
1 lingurita praf de copt
2-3 linguri cacao
esenta de vanilie


 Separam ouale iar albusurile le mixam spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana spuma devine lucioasa.
Galbenusurile le mixam impreuna cu uleiul si esenta si cele 3 linguri de sirop de zahar caramel. Turnam galbenusurile peste spuma si amestecam usor.

Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa se adauga in compozitie si se amesteca usor pana se incorporeaza.

Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul incins la 180 de grade, 30 de minute.

Dupa ce se raceste taiem blatul in doua.

Crema:
250 g unt
100 g zahar
2-3 linguri cacao
esenta de rom
2 galbenusuri

Topim untul, dar nu de tot (sa mai ramana bucati netopite).

Mixam bine untul pana se incheaga. Asta va dura putin, dar crema va fi foarte fina Adaugam zaharul si mixam pana se topeste.

Urmeaza apoi cacaoa si esenta de rom iar la final galbenusurile. Mixam bine pana se amesteca toate ingredientele.

Sirop:
100 g zahar
100 ml apa
esenta de rom

Zaharul il caramelizam si apoi stingem cu apa. Lasam la racit si mai amestecam din cand in cand ca sa se topeasca caramelul. Dupa ce s-a racit adaugam esenta de rom.

Glazura:
100 g ciocolata amaruie
100 ml frisca lichida
50 g unt
1 lingura coniac

Ciocolata rupta bucati se pune pe foc mic impreuna cu frisca si untul. Amestecam pana se topeste, fara sa fiarba. Luam de pe foc adaugam coniacul si omogenizam.
Lasam la racit pana devine ca o smantana mai groasa.

Asamblarea:
Pe un platou punem un blat si insiropam. Intindem crema si acoperim cu celalalt blat insiropat. Dam la rece pana se intareste crema.
Portionam prajitura rece si punem glazura pe fiecare prajitura. Dam la rece pana se intareste glazura iar apoi ornam cu moate de frisca.

Se poate intinde glazura si pe prajitura neportionata, si numai apoi sa o portionam. Mie mi-a placut mai mult sa curga glazura putin pe margini :).

Sursa  Multumesc Miha.

Print Friendly, PDF & Email

13 Responses to “Prajitura Amandina

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *