Tort cu mousse de capsuni si caramel

Ca in fiecare an, la inceput de mai devin creativa :). De ce? Pentru a vedea bucuria din ochii piticului meu. Si anul acesta si-a dorit de ziua lui un tort cu cai, dar mama nu stie sa faca cai :). A doua alegere au fost mamarutele. Usurare mare :))). Chiar daca oboseala a fost mare, a meritat tot efortul.

La multi ani pui scump si drag! Pentru tine e mama in stare sa faca orice, chiar si cai din fondant (daca va fi cazul) 🙂 :*


Ingrediente:

Blat:
5 oua
5 linguri zahar
3 linguri ulei
4 linguri faina
2 linguri cacao
1 praf de copt
esenta de vanilie

Mousse de capsuni:
200 g capsuni
120 g zahar
8 g gelatina
350 ml smantana pentru frisca

Caramel:
100 g zahar
35 g unt
75 ml smanatana pentru frisca

Mousse de caramel:
4 galbenusuri
50 g zahar
60 ml lapte
50 g caramel
1 plc gelatina (10 g)
400 g smanatana pentru frisca

Decor:
Marshmallow fondant

Mod de preparare:

Blat:
Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma iar apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si spuma luceste.
Separat mixam galbenusurile si adaugam treptat uleiul apoi esenta de vanilie. Adaugam galbenusurile peste spuma de albus si amestecam usor pana se incorporeaza.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o incoporam in compozitie. Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii.
Scoatem blatul pe un gratar de bucatarie si il lasam sa se raceasca apoi il taiem in doua foi.

Caramel:
Topim zaharul pana devine auriu. Dam deoparte de pe foc si adaugam untul
iar apoi smantana pentru frisca si amestecam energic, avand grija la
aburi.
Punem cratita pe foc si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul si
incepe sa se ingrose putin. Dam apoi de pe foc si il lasam la racit.

Mousse de capsuni:
Punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Capsunile le spalam si le punem la foc mic impreuna cu zaharul. Lasam pe foc mic, pana se topeste zaharul, amestecand continuu. Dam de pe foc si pasiram fructele cu mixerul vertical apoi adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva. Lasam deoparte pana se raceste.
Frisca o mixam si apoi adaugam piureul de capsuni racit si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Pe un platou asezam o foiae de blat iar in jurul ei montam inelul pentru tort.
Peste blat intindem mousse-ul de capsuni, nivelam si dam la frigider pana preparam si crema caramel.

Mousse de caramel:
Punem gelatina la inmuiat in 5 linguri de apa rece.
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam in fir subtire laptele fierbinte, amestecand continuu. Punem amestecul pe foc mic si fierbem 5-7 minute, pana incepe sa se ingorase. Dam de pe foc si adaugam gelatina hidratata amestecand pana se topeste apoi adaugam caramelul si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam la racit.
Mixam frisca si apoi incorporam crema caramel.

Intindem crema peste mousse-ul de capsuni si acoperim cu cealalta foiae de blat.
Dam tortul la frigider pentru cateva ore sau de preferat peste noapte.
A doua zi ornam dupa preferinte. Eu am folosit fondant marshmallow  (asta fiind preferinta sarbatoritului).

Din pacat nu am apucat sa fac poza cu sectiunea, dar va garantez ca a fost foarte bun.
Sursa, cu modificari

Print Friendly, PDF & Email

11 Responses to “Tort cu mousse de capsuni si caramel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *