Prajitura cu foi si crema caramel

Aceasta prajitura este din caietul de retete al mamei mele si se numara printre preferatele mele.
 

 Ingrediente:

Pentru foi:
1 ou
1 plic zahar vanilat
1 lingurita amoniac
1 lingura unt sau margarina
6 linguri lapte
4 linguri zahar
faina cat cuprinde


Crema:
2 pahare zahar
2 pahare apa
2 oua
3 linguri faina
4 linguri zahar
250 g unt

Mod de preparare:

Pregatim foile:
Mixam bine oul cu zaharul si vanilia. Adaugam apoi untul si laptele si omogenizam.
Urmeaza apoi amoniacul iar apoi faina putin cate putin si framantam pana obtinem un aluat omogen, care nu se lipeste de mana.
Acoperim si lasam sa stea doua ore.
Impartim apoi aluatul in trei parti.
Intindem fiecare bucata de aluat pe dosul tavii si intepam cu o furculita.

Coacem in cuptorul preancalzit, la foc mediu, pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Foile fiind subtiri se coc foarte repede.
Coacem astfel 3 foi.
Le lasam la racit fara a le suprapune.

Crema:
Caramelizam zaharul intr-un vas cu fundul mai gros. Cand a devenit auriu adaugam cele 2 pahare cu apa. ATENTIE la aburi!. Lasam pe foc pana se dizolva tot caramelul. Dam apoi de pe foc si lasam sa se raceasca.
Mixam bine ouale cu cele 4 linguri de zahar iar apoi adaugam faina si omogenizam. Adaugam siropul rece si amestecam bine.
Punem crema pe foc mic si amestecam pana se ingroasa.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin apoi adaugam untul taiat bucati si amestecam pana se onogenizeaza.

Lasam putin sa se raceasca  si apoi impartim crema in doua parti egale. O impartim intre cele trei foi reci.

Dam prajitura la rece iar apoi finisam cu glazura si aschii de ciocolata. Eu nu am mai avut timp sa fac o glazura si am folosit glazura Decor de la Dr. Oetker, dar nu sunt prea incantata (crapa cand o tai) :(.

Print Friendly, PDF & Email

18 Responses to “Prajitura cu foi si crema caramel

Leave a Reply to Ancuta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *