Cozonac cu nuca si ciocolata

Am vazut ieri cozonacii Nadinei si mi-am amintit ca am o reteta nepostata. Acestia sunt cozonacii facuti pentru Craciun. Dupa cum probabil stiti, la noi nu lipsesc cozonacii de Sarbatori. Mie imi plac foarte mult, chiar daca necesita mai multa munca.

Am refacut aluatul folosit la cornurile cu ciocolata, aluat pe care vi-l recomand :).

Ingredinte (pentru 3 cozonaci):
Pentru aluat:
1 kg faina
250 g iaurt
3 oua
135 g unt
200 g lapte
1 plic de zahar vanilat
230 g zahar
1 praf de sare
35 g drojdie proaspata
coaja rasa de lamaie
esenta de rom
Pentru umplutura:
225 g nuca macinata
4 albusuri
5 linguri de zahar
esenta de rom
200 g ciocolata
tip finetti
150 g nuca taiata marunt
Pentru finisat:
1 galbenus
2 linguri de lapte

Mod de preparare:

Avem grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Amestecam
drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte caldut. Lasam 5 minute
pana creste putin. Cernem faina intr-un vas si facem o gropita in mijloc
apoi adaugam drojdia activata. Pe margini adaugam restul de zahar,
vanilia si coaja de lamaie. Peste faina adaugam ouale si incepem sa
framantam. Urmeaza iaurtul, esenta de rom si praful de sare iar apoi
laptele caldut si untul topit. Framantam bine pana obtinem un aluat
elastic care nu se mai lipeste de mana.  Pentu ca rezultatul final sa
fie un cozonac pufos si bun trebuie sa ne inarmam cu putina forta si
rabdare.
Dupa ce am framantat aluatul il
acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora si jumatate).
Intre timp pregatim umplutura:
Batem
albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adugam zaharul si mixamm
pana devine spuma lucioasa. Adaugam nuca macinata si esenta de rom si
amestecam usor pana se omogenizeaza.
Pentru umplutura de ciocolata amestecam nuca taiata cu ciocolata.
Dupa
ce a dospit rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 6
parti egale. Pentru fiecare cozonac vom folosi 2 bucati de aluat.
Intindem
o bucata in foaie dreptunghiulara, nu prea groasa. Punem o treime din
umplutura cu nuca si nivelam. Rulam foaia strans, pe partea mai lunga.
Procedam la fel si cu urmatoarea bucata de aluat, dar de aceasta data vom unge cu o treime din crema de ciocolata.
Rasucim cele doua suluri, iar cozonacul rezultat il vom aseza in tava tapetata cu hartie de
copt.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.
Lasam
cozonacii in tava, la loc caldut, timp de 20-30 de minute. Dupa ce au
crescut ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in 2 linguri de lapte.
Dam tavile la cuptor, la foc mare, timp de 10 minute. Dam apoi focul mic si mai coacem inca 25-30 de minute.

Scoatem din tavi si lasam la racit pe un gratar.

Print Friendly, PDF & Email

25 Responses to “Cozonac cu nuca si ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *