Cremsnit cu aluat foietaj de casa
Trebuie sa va povestesc ca am descoperit cel mai rapid si mai bun foietaj. Nu-s eu vreun inventator, ci l-am descoperit la Ruxy si il tot fac de atunci. De fiecare data dispare cremsnitul ca si cum nu a fost. De data asta insa am reusit sa mai prind si eu doua bucatele si sa vi le arat si voua. La noi e bataie mare pe aceasta prajitura iar cu aceste foi coapte in casa este absolut delicios.
Va provoc sa il incercati si o sa vedeti diferenta fata de foile cumparate din comert. Dar, sa lasam vorba si sa trecem la fapte…
Aluat foietaj:
200 g unt gras (82% grasimea)
200 g faina
1 praf de sare
1 lingura smantana grasa (25% grasime)
1 ou
amidon pentru intins
Crema:
1 litru lapte
5 oua
6 linguri cu varf amidon
150 g zahar
100 g unt
1 pastaie de vanilie
Mod de preparare:
Untul rece il dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Adaugam faina cernuta, oul, praful de sare si smantana si framantam un aluat omogen. Nu trebuie sa insistam prea mult cu framantatul, doar pana cand se amesteca ingredientele.
Modelam aluatul in forma de bila si il invelim in folie alimetara apoi il dam la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce a stat la frigider il impartim in doua parti egale. Intindem o prate de aluat pe masa de lucru, pe care am presarat amidon din abundenta si putina faina. Presaram amidon si pe sucitor. Aluatul se va intinde foarte usor si nu se va lipi.
Eu am transferat aluatul pe dosul tavii pe care am presarat amidon. Intindem aluatul pe tava apoi taiem marginile. Eu am folosit tava dreptunghiulara de 25×35 cm.
Dam tava la cuptor pentru 10 – 12 minute. Dupa ce s-a copt transferam foaia pe un platou si lasam sa se raceasca.
La fel procedam si cu cealalta parte de aluat.
Pentru crema mixam ouale cu zaharul pana cand devin spumoase. Dizolvam amidonul in 10 linguri de lapte rece iar restul de lapte il punem pe foc, intr-o oala cu fundul gros. Amidonul dizolvat il adaugam peste compozitia de oua.
Crema de oua o adaugam in oala cu lapte si amestecam bine pana se omogenizeaza. Pastaia de vanilie o crestam pe jumatate si cu un cutit ascutit scoatem semintele pe care le adaugam in crema. Se poate adauga si pastaia, iar dupa ce crema a fiert, pastaia se scoate si se arunca.
Lasam crema sa fiarba la foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa si capata consistenta unei budinci.
Dupa ce s-a ingrosat, dam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele. Amestecam bine pana cand untul se topeste. Punem folie alimentara pe toata suprafata crmei, si lasam sa se racesca la temperatura camerei.
Pentru asamblarea prajiturii asezam o foaie pe un platou apoi adugam crema si niveam. Acoperim cu cealalta foaie si dam la frigider pentru cateva ore.
In momentul servirii il pudram cu zahar.