Mucenici moldovenesti

Cum bine stiti, noua ne plac foart mult produsele din aluat dospit. Asa ca reteta de astazi, este exact pe gustul nostru. Am copt si in alti ani acesti mucenici moldovenesti pufosi si gustosi, dar nu au apucat si “sesiunea foto”. Va propun sa-i incercati si cu siguranta nu veti regreta.

Ingrediente pentru mucenici moldovenesti:

Aluat:

  • 750 g faina
  • 3 oua
  • 115 g zahar
  • 35 g drojdie proaspata
  • 300 ml lapte
  • 75 ml ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o potocala
  • un praf de sare
  • 1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte (pentru uns)

Sirop:

  • 1 cana apa
  • 100 g zahar
  • 3 cuisoare
  • coaja de portocala

Pentru finisat:

  • 2-3 linguri miere
  • nuca macinata

Mod de preparare mucenici moldovenesti:

Drojdia o dizolvam in putin lapte caldut, impreuna cu 3 linguri de zahar. Lasam deoparte pana cand isi dubleaza volumul.

Separat cernem faina intr-un bol incapator. Adaugam sarea, pe marginea fainii apoi facem o gropita in mijloc si adaugam zaharul si  drojdia activata. Amestecam usor apoi adaugam ouale batute si coaja rasa de la o lamaie si o portocala. Incepem sa framantam usor si adaugam treptat laptele caldut. La final adaugam uleiul si framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana.

Aluatul putem sa il framantam cu ajutorul robotului sau la masina de paine.

Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam sa creasca, la loc caldut, timp de 45 de minute. In acest timp aluatul isi va dubla volumul.

Dupa ce a dospit, rasturnam aluatul pe masa de lucru usor infainata. Framanatam putin pentru a elimina aerul din aluat apoi impartim in bucati egale. Eu am format bilute de 90 g fiecare. Luam cate o biluta de aluat si formam un sul lung, pe care apoi il indoim la jumatate si il rasucim.

Unim capetele formand un cerc, iar apoi rasucim la mijloc, pentru a forma cifra opt.

Asezam mucenicul in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel, pana cand epuizam tot aluatul.

Lasam mucenicii in tava, pentru 15-20 de minute, sa creasca apoi ii ungem cu galbenusul desfacut in 2-3 linguri de lapte.

Dam tava la cuptor, la foc potrivit (180 °C) timp de 25-30 de minute, pana cand se rumenesc frumos.

Intre timp pregatim siropul. Punem toate ingredientele intr-un vas, pe foc si lasam sa fiarba 5 minute, apoi dam de pe foc si strecuram siropul.

Dupa ce s-au copt, scoatem mucenicii si ii lasam cateva minute, apoi ii scufundam, pe fiecare in siropul preparat mai devreme. Ii asezam inapoi in tava si ii ungem bine cu miere. La final presaram nuca macinata.

Va garantez ca sunt deliciosi. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.