Cozonac impleticit

Am promis ca vin cu o o reteta in care sa va arat cum am folosit eu chiflele pentru hamburgeri. Timpul a fost insa dusmanul meu, si iata ca ne bate Craciunul la usa. Asa ca nu va arat (inca) cum arata hamburgerul la noi pe farfurie, ci vin cu o reteta de cozonac. Una noua, pentru mine.

Am tot vazut fotografii frumoase cu cozonacii impleticiti si ii aveam pe lista de ceva vreme. De Pasti (da, ati citit bine) i-am facut si eu si tare ne-au placut. Asa ca maine ma pun iar pe copt cozonaci impleticiti.

Reteta am urmat-o cu sfintenie (de pe desertologie) si va recomand si voua sa nu sariti peste etape, daca vreti ca rezultatul sa fie extraordinar.

Gata cu povestea. Sa trecem la treaba, ca altfel ne prinde Anul Nou 🙂

Ingrediente:

Aluat:

  • 25 g drojdie proaspata
  • 30 g faiana alba
  • 60 ml lapte caldut
  • 2 oua de marime medie (50g/bucata)
  • 3 galbenusuri (60g)
  • 80 g zahar fin
  • 5 g sare fina
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala mari
  • 30 g rom
  • 10 g extract de vanilie
  • 150 g unt moale, taiat bucati
  • 500 g faina alba
  • 60 g lapte rece

Umplutura:

  • 400 g nuca macinata fin
  • 200 g zahar pudra
  • 50 g cacao
  • 3 oua medii
  • 50 g coniac
  • 1 praf de sare

Sirop:

  • 300 g zahar
  • 100 g apa
  • 100 g coniac
  • 1 baton de vanilie

Mod de preparare:

Pentru inceput pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu cele 30 g de faina si 60 ml lapte caldut. Lasam la dospit, la temperatura camerei, timp de 10-15 minute.

Intr-un bol incapator sau in vasul mixerului planetar punem ouale si galbenusurile si le mixam impreuna cu zaharul, sarea si coaja de la cele doua citrice. Adaugam si cele 30 g de rom si extractul de vanilie si mixam pana cand ouale devin spuma.

Inlocuim telul cu carligul pentru framantat si adaugam maiaua, faina si 60 ml lapte rece. Framantam la viteza medie, pana cand aluatul nu se mai lipeste pe marginea vasului. Daca aluatul este prea tare, mai puteti adauga 10-20 ml de lapte.

Dupa ce s-a framantat adaugam untul moale, in transe de cate 50 g si framantam doar pana se incorporeaza.

Dupa ce am incorporat tot untul transferam coca intr-un vas uns cu ulei. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider minim 2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim umplutura. Amestecam nuca macinata fin cu zaharul pudra, cacaoa, ouale, coniacul si un praf de sare.

Dupa ce aluatul a crescut scoatem bolul din frigider si impartim coca in doua parti egale. Formam doua bile, pe care le invelim in folie alimentara si mai dam la frigider pentru inca trei ore.

Dupa ce s-au scurs cele trei ore scoatem o bucata din frigider si o intindem intr-o foaie dreptunghiulara, folosind cat mai putina faina. Intindem jumatate din umplutura de nuca, pe toata suprafata foii, lasand un capat gol, pe latura scurta. Rulam strans foaia, iar cand ajungem la marginea fara umplutura, o ungem cu putina apa si o apasam peste aluatul rulat.

Mutam ruloul pe o tava unsa cu ulei. Acoperim cu folie alimentara, unsa cu ulei si dam la congelator pentru 15 minute.

Intre timp precedam la fel si cu cealalala parte de aluat.

Pana cand stau rulourile la congelator, pregatim tavile pentru cozonaci. le ungem cu unt topit si la tapetam cu hartie de copt.

Scoatem apoi un rulou din congelator si il taiem pe jumatate, pe lungime. Asezam cele doua jumatati, cu umplutura in sus, in forma de cruce, apoi le impletim. Punem cozonacul in forma si il acoperim cu folie alimentara.

Dam tava la frigider si procedam apoi la fel cu celalat rulou din congelator.

Lasam cozonacii in frigider peste noapte, sau pentru cel putin 8 ore. Pana cand cozonacii se odihnesc in frigider fierbem un sirop din 300 g zahar si 100 ml apa. Lasam siropul pe foc pana cand se dizolva tot zaharul, fara sa amestecam in el. Dam de pe foc si il lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam 100 g coniac si un baton de vanilie. Acoperim siropul si il lasam sa se raceasca. O sa avem nevoie de el, dupa ce coacem cozonacii.

Dupa noaptea de asteptare punem o oala cu apa fiarta in cuptor si inchidem usa. Scoatem tavile din frigider, indepartam folia alimentara si bagam cozonacii la aburit in cuptor, pentru 30 de minute. Scoatem apoi tavile si oala din cuptor.

Preancalzim cuptorul la 160 °C si coacem cozonacii timp de 45-50 de minute.

Dupa ce s-a copt il scoatem din forma si il lasam sa se racoreasca timp de 5 minute apoi il imbaiem 10-15 secunde in siropul pregatit de cu seara. Asezam apoi cozonacii inapoi in tava  si ii acoperim cu folie alimentara.

Lasam sa stea acoperiti inca o zi. Asta este ultima asteptare inainte de marea degustare. Va garantez ca acesti cozonaci merita toata aceasta asteptare.

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to “Cozonac impleticit

  • Hello, Anca! de când mă uit după această rețetă de cozonaci îmbătaaaați! 😀
    Îți împrumut rețeta., să știi :-*
    Pup și sărbători cu bine să aveți!

    • Anca Mihaela Draghici
      3 years ago

      Sarbatori cu bine si voua, draga Merisor. Astept sa-mi spui daca v-au placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *