Prajitura cu miere (Albinita)

De multa vreme vreau sa fac aceasta prajitura care imi aminteste de copilarie, dar mi-a fost teama de aceste foi cu miere. Ei bine, nu este nimic de speriat iar rezultatul este delicios 🙂

Ingrediente:
Foi:
600 g faina
180 g zahar
4 linguri miere
1 lingura de bicarbonat
80 g unt
1 ou
2-3 linguri de lapte

Crema:
250 ml lapte
esenta de vanilie
180 g zahar
1 lingura miere
80 g gris
200 g unt cu 80% grasime

In plus mai avem nevoie de :
1/2 borcan de gem mai acrisor (eu am folosit de caise)
zahar pudra pentru finisat

Mod de preparare:

Incepem cu pregatitul foilor:
Untul, mierea si zaharul le punem intr-o cratita pe foc mic pana se dizolva zaharul complet si incepe sa isi schimbe culoarea.

Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu bicarbonatul stins in putin otet. Amestecam bine pana se incorporeaza toata faina apoi adaugam si restul de faina si oul.

Framantam bine si adaugam cateva linguri de lapte, pana la omogenizarea aluatului.
Impartim aluatul in 4 parti egale.

Ungem dosul tavii cu unt si intindem prima foaie, direct pe tava. Dam la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste usor (aveti grija pentru ca se coace destul de repede).
Procedam la fel si cu urmatoarele foi.

Prima foaie se va intinde usor pentru ca aluatul este inca caldut. Ca sa nu aveti probleme la intins foile, tineti aluatul pe aragaz, la caldura. Astfel se va intinde mult mai usor. Si ca lucrurile sa mearga si mai bine intindeti urmatoarele foi pe tava inca calda.
Dupa ce am copt toate foile ne ocupam de crema.
Punem pe foc laptele, zaharul si mierea. Cand incepe sa dea in clocot adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu. Fierbem pana se ingroasa.

Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam vanilia si untul. Mixam apoi la viteza mare pana devine o crema spumoasa.
Pe un platou asezam o foaie apoi jumatate din crema de gris.

Urmeaza inca o foaie pe care vom intinde gemul in strat uniform.

Acoperim cu cea de-a treia foie si restul de crema de gris. Deasupra punem ultima foaie.
Presam prajitura cu o greutate (eu am pus un platou cu o alta prajitura 🙂 ) si lasam sa stea la loc racoros cel putin o zi altfel fioile nu se vor putea taia.

Inainte de a portiona prajitura se pudreaza cu zahar.

Sursa

Print Friendly, PDF & Email

29 Responses to “Prajitura cu miere (Albinita)

  • Grozav de buna si aromata!!pup o zi frumoasa!!

  • Multumesc Mona. O zi frumoasa si voua!

  • Demult mi-0a facut si mie cu ochiul prajitura asta, dar ma 'nerveaza ca tre sa coc la foi. :)))

    Foarte faina ti-a iesit!

  • Miha nici eu nu sar in sus de bucurie cand trebuie sa coc foi :), dar imi era pofta de prajiturica asta. Si ce nu face omu' ca sa-si satisfaca poftele :)).
    O zi faina!

  • Ma chinui de ceva timp sa o fac,dar cand vine vorba de foi imi trece.Nu-mi place deloc sa le coc.Arata bine prajitura,desigur si buna tare.Te pup!

  • DiaMar fa-ti curaj si incearc-o pentru ca merita.
    O seara frumoasa!

  • Delicioasa! Preferata mea! Pup

  • Corina si la mine se numara printre preferate. Pupici!

  • Mi-e dor de prajitura asta , o mancam acum cativa ani buni la o cofetarie langa serviciul meu . Mie mi-e teama de foile astea , am impresia ca nu voi reusi sa le fac subtiri , atat cat trebuie .

  • buna prajitura de craciun!!!:))
    gustoasa si BUNA!!!!!!!

  • Ma bucur mult ca iti place. Se potriveste foarte bine de Sarbatori.
    O zi frumoasa!

  • Miutel Larisa
    12 years ago

    Prima mea prajitura cu foi pe dosul tavii si a fost mult mai usor decat credeam. Super buna!

    • Larisa ma bucur ca ai incercat reteta. Si eu m-am tot ferit de foile pe dosul tavii, dar de fapt nu este chiar asa greu :D.

      Te mai astept cu drag!

  • Buna ziua! Sunt o novice in coptul foilor pe fundul tavii si-mi era frica de cum imi iese aluatul. De data asta mi-a iesit bine aluatul, dar nu am reusit sa intind foia cat tava, asa cum se vede in poze 🙁 Daca imi puteti da un sfat, va rog! Prajitura este excelenta. O zi buna!

    • Aluatul se intinde mai usor daca tava este calda, sau daca pui aluatul sa stea la loc cald. Ma bucur ca ti-a placut. Te mai astept cu drag!

  • Ce dimensiuni are tava folosita? 🙂 Vreau sa fac prajitura asta de Paste 🙂

  • Am facut si eu prajitura si mia ieșit foarte buna! Multumesc de reteta

  • acum o incerc

  • si eu fac prajitura asta foarte des, dar eu coc foile pe hartie de copt. tai hartia la dimensiunea tavii si dupa aceea presar putina faina pe hartie si intind foaia. in timp ce se coace o foaie le intind pe celalalte. merge foarte usor si rapid cu hartia de copt si foile se desprind super usor dupa ce sunt coapte. chiar ieri am facut prajitura :). Delicioasa!!!

  • acum m-apuc s-o fac ca de mult mi-o doresc!

  • cristina
    10 years ago

    Am facut si eu foile azi, urmeaza sa fac si crema insa din neatentie am pus 200 gr unt la foi in loc de 80, ulterior am dublat si zaharul si mierea. Am crezut ca o sa imi iasa o gramada de foi, surpriza, au iesit fix 4. Nu stiu cum ma descurcam dc faceam exact dupa reteta. Probabil trebuie foarte foarte subtiri ca sa iti iasa 4.

  • super combinatia si au iesit bine straturile, un adevarat desert sanatos si gustos 🙂

  • In crema nu se pune coaja si zeama de lamaie?

Leave a Reply to Dorina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *