Tort cu ciocolata alba si zmeura (Tort Unicorn)

Seria aniversarilor din luna ianuarie continua cu mezina familiei. Incepand de anul acesta domisoara si-a exprimat dorinta cu privire la tort, ceea ce mi-a facut mie munca un pic mai grea. Dar in momentul in care i-am vazut incantarea, tot efortul a disparut. Tortul a fost exact pe gustul ei: interior si exterior, dar pot sa va asigur ca si noua ne-a placut foarte mult.

Ingrediente:

Blaturi:

  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 70 g faina
  • 50 g gris macinat
  • 40 g cacao
  • 125 ml ulei
  • 25 ml lapte
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura extract de vanilie

Pentru uns blaturile:

  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g smantana pentru frisca
  • 50 g unt

Crema de ciocolata alba:

  • 200 g ciocolata alba
  • 550 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri gelatina
  • 100 ml apa rece

Crema de zmeura:

  • 300 g zmeura congelata
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar
  • 8 foi de gelatina (13 g)
  • 50 ml apa rece

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea blaturilor. Separam ouale iar galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul si extractul de vanilie.

Separat cernem faina si o amestecam cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat si apoi le adaugam peste galbenusuri amestecand pana cand se omogenizeaza. Adaugam apoi treptat laptele, uleiul iar la final mierea.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si le adaugam in compozitie, amestecand usor pana cand se incorporeaza.

Impartim compozitia in trei parti egale si coacem trei foi, in tava rotunda (26 cm), tapetatat cu hartie de copt. Coacem foile la 180ºC, timp de ~15 minute.

Lasam foile sa se raceasca, apoi desprindem hartia de copt.

Dupa ce foile s-au racit, pregatim ciocolata cu care le vom unge. Rupem ciocolata bucatele si o punem pe foc mic impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Amestecam pana se topeste, fara a o lasa sa fiarba.

Dam de pe foc si o lasam sa ajunga la o temperatura suportabila la deget. Apoi impartim ciocolata in doua parti egale si ungem doua din cele trei foi. Lasam sa se intareasca.

Pregatim apoi prima crema: cea de ciocolata alba. Punem gelatina la hidratat in apa rece.

Rupem ciocolata bucati si o punem la foc mic impreuna cu 200 ml de smantana pentru frisca. Dam de pe foc si amestecam pana cand se omogenizeaza apoi adaugam gelatina hidratata si amestecam pana cand se dizolva. Lasam sa se raceasca.

Separat mixam restul de frisca (350 ml) iar apoi adaugam ciocolata si amestecam usor cu o spatula.

Pe un platou asezam unul din blatuile unse cu ciocolata apoi montam inelul de tort in jurul lui. Turnam crema de ciocolata alba si nivelam.

Dam tortul la frigider pana cand preparam crema de zmeura.

Pentru crema de zmeura punem fructele impreuna cu zaharul intr-o craticioara, pe foc mic si lasam pana cand da cateva clocote si fructele se inmoaie. Dam apoi de pe foc si trecem zmeura prin sita, pentru a elimina samburii.

Separat punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.

Adaugam foile peste zmeura strecurata si amestecam pana cand se dizolva. Daca zmeura nu mai este suficient de calda, se mai poate pune putin pe foc mic, avand insa grija sa nu fiarba. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Mixam smantana pentru frisca si adaugam fructele racite. Amestecam usor cu o spatula pana cand se omogenizeaza.

Scoatem tortul din frigider si asezam al doilea blat uns cu ciocolata, apoi turnam crema de zmeura si nivelam. Acoperim cu blatul ramas (cel neglazurat) si dam tortul la frigider pentru 2-3 ore, sau de preferat peste noapte.

Inainte de a orna tortul scoatem inelul si ornam dupa preferinte.

La noi preferintele au fost unicornii, asa ca am imbracat tortul in pasta de zahar, dar la fel fe bun va fi si ornat cu frisca sau glazura de ciocolata.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *